Vodostaj Rajne ispod kritične razine, ugrožena plovidba

Foto: EPA

VODOSTAJ Rajne kod Kauba u Njemačkoj, što je referentna točka za procjenu plovnosti, pao je danas ispod 40 centimetara, što se smatra minimumom za velik dio riječnog transporta. Mogućnost djelomične obustave plovidbe na toj rijeci novi je razlog za zabrinutost za njemačku industriju, već pogođenu plinskom krizom i porastom cijena energije zbog rata u Ukrajini.

Na mjernoj točki koja se nalazi oko 30 kilometara južno od Koblenza izmjeren je vodostaj od 38 centimetara početkom večeri, a očekuje se da će nastaviti padati prema 35 centimetara do ponedjeljka, po podacima i očekivanjima saveznih vlasti za plovne putove.

"Ako padne ispod 40 cm, teglenice više neće moći ploviti"

Ako padne ispod 40 centimetara, "naše teglenice više neće moći ploviti bez opasnosti i iz sigurnosnih razloga morat ćemo velikim dijelom prekinuti plovidbu gornjom i srednjom Rajnom", upozorila je u petak prijevoznička tvrtka Contargo, dodajući da se uskoro ne očekuje poboljšanje.

Rajna je postala važnija zadnjih mjeseci jer se Njemačka želi više okrenuti ugljenu kako bi smanjila ovisnost o ruskom plinu. Za vrijeme suše 2018. vodostaj Rajne kod Kauba pao je u listopadu na 25 centimetara, što je njemački BDP stajalo te godine 0.2 posto, po podacima Deutsche Bank Researcha.

Pročitajte više