Vojni analitičar o nabavci Rafalea: Mi to možemo podnijeti, to je relativno jeftino

Screenshot: Nova TV

HRVATSKA je jučer preuzela svoj prvi višenamjenski borbeni avion Rafale na svečanosti u Francuskoj, a ministar obrane Mario Banožić poručio je da nitko u ovom dijelu Europe neće imati moćnije ratno zrakoplovstvo od Hrvatske. Banožić je ovo nazvao generacijskim uspjehom te zahvalio francuskim kolegama, a posebno hrvatskim pilotima i tehničarima.

Analitičar Mandić: Mi to možemo podnijeti

Vojni analitičar Ivica Mandić komentirao je nabavu Rafalea u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

"Prvo se postavlja pitanje što će vam uopće oružane snage. Kada su u pitanju male zemlje, temeljna svrha oružanih snaga je sprječavanje rata, a ne njegova vođenja. U tom smislu, trebaju nam Rafalei", kazao je Mandić.

Što se tiče cijene, analitičar smatra: "Mi to apsolutno možemo podnijeti, to je relativno jeftino. Pozicioniranje Hrvatske na turističkoj karti svijeta, ali i njeno pozicioniranje posebno na prometnoj karti svijeta, kada je u pitanju LNG, riječki bazen, brza pruga i spajanje plovidbe... Sve to govori da će se Hrvatska pozicionirati kao jedna vrlo važna ulazna točka u Europi. Ako tako nešto ne branite, vi takvu investiciju nećete imati."

Mandić je kazao da se ovime šalje poruka.

"Ovo govori da se zemlja razvija i da svima govori da će se braniti"

"Temeljna strategijska odrednica u Hrvatskoj je odvratiti od rata bilo koga. Svako držanje vojnih efektiva nije isplativo, no ako se gleda samo cost benefit analiza, ono nije isplativo. No ako se gleda izgradnja oružanih snaga i da se generiraju nova radna mjesta, onda je isplativo, jer govori da se zemlja razvija i da jasno i nedvojbeno govori svima da će se braniti", dodao je analitičar.

U Francuskoj se trenutno nalaze hrvatski piloti koji su na obuci. Mandić je rekao da je dovoljno ljudstva za onaj dio koji dolazi, no da Hrvatska nije imala pilote jer nije bilo perspektive njihova razvoja. Mladi ljudi otišli su raditi u civilne kompanije, zaključio je Mandić i složio se da će ovo biti polazišna točka za razvoj oružanih snaga.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više