Vojni analitičar: Putin je promijenio strategiju, dobro se pripremio za rat

Screenshot: N1

"U OVOM ratu ništa nije slučajno. Rusija je očito promijenila strategiju. Na početku su najvjerojatnije bile pogrešne procjene i tada je došlo do rekonstrukcije planova. Donbas je trenutno cilj i kada padne Lisičansk, vidjet ćemo što će biti dalje", rekao je za HRT prof. dr. sc. Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost s Veleučilišta Velika Gorica.

"Zelenskij obećava da će osloboditi svaki pedalj Ukrajine, no to je jako optimistično gledanje. Činjenica je da je Ukrajina kolateralna žrtva po svim pitanjima. Ako i dođe do pregovora, to neće biti pregovori dviju ravnopravnih strana", naglasio je i dodao kako je Ukrajina u nepovoljnom položaju i veliki gubitnik cijelog procesa.

Dodaje kako je očito da se Rusija za ovu invaziju pripremila znatno bolje nego što je to svijet očekivao.

"Sankcije koje je Europa nametnula Rusiji više pogađaju europske zemlje nego Rusiju, koja je relativno brzo našla nova tržišta za svoje energente", govori Ogorec. Istaknuo je da je NATO stvoren da bi bio simetrični oblik zaštite većeg dijela zapadnoeuropskih zemalja od tadašnje prijetnje SSSR-a, koji je imao imperijalne ciljeve kao i Rusija danas.

Pročitajte više

 

Pročitajte više