Vojni ordinarij na misi u Kninu: Oduprite se liberalnim ideologijama

Foto: FaH

VOJNI ordinarij Jure Bogdan danas je u Kninu na misi za domovinu pozvao hrvatske obitelji da se odupru liberalnim ideologijama, potisnu sebičnost i prihvate život, poručivši da je otvorenost životu jamstvo opstanka Hrvatske čije je ljepote usporedio s rajskim vrtovima. 

"Da bi naša domovina vazda sretna bila, važno je da živo srce kuca.To je jedini put kojim moramo ići kako ne bismo zalutali u šumi liberalnih ideologija, vrlo vidljivih i opasnih kada se radi o pitanjima života i kršćanske antropologije", poručio je Bogdan u propovijedi predvodeći na Dan pobjede misu u Crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

"Bez obzira jesmo li vjernici ili ne, i kako vjerujemo, u ovome se svi slažemo, otvorenost životu naše je zajedničko dobro i o njemu ovisi naša budućnost", dodao je.

Na misi su bili premijer Andrej Plenković, predsjednik sabora Gordan Jandroković, članovi vlade, saborski zastupnici, generali te vojni i policijski zapovjednici.

"Imamo zemlju koje se ni slikoviti rajski vrtovi iz Knjige postanka ne bi zastidjeli", rekao je Bogdan poručivši kako ljepota naše domovine ne znači ništa bez njezinih stanovnika.

Pričao o "Božjem daru od začeća do prirodnog odlaska"

"Život – svetinja ljudskog postojanja u našim se prilikama brani otvorenošću prema Božjem daru od začeća pa do prirodnog odlaska u Božji zagrljaj", rekao je Bogdan koji je posebnu zahvalnost iskazao braniteljima koji su izložili svoj život da bismo mi danas mogli slobodno živjeti u "lijepoj našoj domovini".

Kao zahvalnost braniteljima hrvatski su građani, prema kršćanskom pozivu, pozvani "život čuvati, život braniti i život promicati", poručio je.

"Otac, majka i djeca - to je lijepa naša domovina"

Pohvalio je i mlade obitelji koje zajedno s djecom dolaze na misu istaknuvši da su one budućnost Crkve, naroda, društva i svijeta. "Njihova otvorenost prema životu daje smisao roditeljima unutar braka, a društvu i Crkvi smisao postojanja i poslanja. To je 'lijepa naša domovina'. Otac, majka i djeca", naglasio je.

"Kada mladi ljudi, unatoč brojnim poteškoćama, pa i nepravdama, uspiju nadvladati vlastitu sebičnost i predaju se Božjoj providnosti, radeći i trudeći se odgajati svoju djecu prema evanđeoskim vrijednostima, ispunja se žrtva naših branitelja i živi se u punini kršćanski poziv", poručio je.

Naši mladi koji su otvoreni životu jesu poput one stabljike koja pustoši svoga okruženja ne dopušta ugasiti život. Mladi u našoj domovini koji su prihvaćajući život spremni preuzeti odgovornost za budućnost Hrvatske, sigurnost su naše budućnosti, dodao je.

Zaključujući propovijed, istaknuo je i kako je u zadnjem stihu "Dok mu živo srce bije" otkrio najvažniju poruku himne - da ljepotu naše domovine stvara jedino živo srce Hrvata.

"Naše je poticati, podržavati, stvarati uvjete poštenim životom i čistim domoljubljem i pomagati kako bi hrvatsko srce kucalo u budućnosti, a onda se ne bojimo da će dragi Bog, koji nas je vodio i kroz veće pustinje naše povijesti, svojim blagoslovom pratiti lijepu našu domovinu, naše obitelji i našu djecu", poručio je Bogdan.

Pročitajte više