Vojnikinji sude jer je proslijedila snimku potresa u MORH-u: "Bila sam pod stresom"

DANAS je na Županijskom sudu u Zagrebu započelo suđenje vojnoj policajki koja je presnimila snimku potresa u zgradi MORH-a i poslala ju svojoj obitelji i čistačici. Optuženu 26-godišnjakinju tužiteljstvo stoga tereti da je počinila kazneno djelo protiv Republike Hrvatske odavanjem tajnih podataka te traži kaznu od zatvora u trajanju od sedam mjeseci uvjetno, odnosno koju neće izvršiti ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Ona je prilikom ispitivanja u DORH-u priznala da je nakon Petrinjskog potresa 29. prosinca 2020. godine zajedno s još nekoliko kolega kratko vrijeme boravila u uredu zapovjednika Nadzornog centra VP MORH-a te da je mobitelom snimila snimku zaslona jedne od kamera koja prikazuje prijavnicu na glavnom ulazu, a na kojoj je zabilježen trenutak potresa.

Snimku je drugi dan pokazala čistačicama koje su čistile na glavnom ulazu, a jednoj od njih je snimku poslala preko WhatsAppa. Snimku je također poslala i u WhatsApp grupu u kojoj su članovi njene uže obitelji. Informacijski sustav MORH-a i njegov videonadzor klasificiran je stupnjem tajnosti "ograničeno", što znači da se sve informacije s njega moraju čuvati u tajnosti i ne smiju dijeliti.

"Uplašena i pod stresom"

Optužena je obrani istaknula da je, iako svjesna da se radilo o tajnim snimkama koje ne bi smjele biti dostupne neovlaštenim osobama, tog dana zbog cijele situacije bila "pod stresom i uplašena" te je snimku proslijedila ne razmišljajući da time možda čini nešto nezakonito.

Propisana kazna u zakonu za to kazneno djelo iznosi i do pet godina zatvora, no izgleda da je tužiteljstvo uzelo u obzir navode obrane, da je djelo počinila nesvjesno te da prije nije kažnjavana.

"Moja branjenica je iskreno priznala počinjeno kazneno djelo, radi se o mladoj osobi koja je počela raditi neposredno prije ovog događaja pa je evidentno da nije imala niti radnog iskustva u radu u oružanim snagama. Ovo djelo je počinila jer nije razmišljala o posljedicama pa molimo vijeće da ovu činjenicu uzme u obzir", iznio je danas pred sudom njezin branitelj.

Skidali joj 30 posto s plaće

Optužena je dodala da se u MORH-u zaposlila godinu i pol dana prije ovog događaja te da ranije nije imala nikakvih prijestupa niti nepravilnosti u radu oružanih snaga. Također je dodala da joj je žao što se ovo dogodilo.

"Napominjem kako u tom trenutku, kada sam ovo djelo činila, nisam previše razmišljala, privatni život mi je bio u teškom stanju i jednostavno sam to napravila", rekla je.

"Kažnjena sam od strane vojnog suda zbog ovog djela novčanom kaznom tako da su mi uskratili 30 posto plaće u razdoblju od 8 mjeseci. Trenutno odrađujem otkazni rok u trajanju od 3 mjeseca, nakon čega više neću više raditi u oružanim snagama", rekla je danas pred sudom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više