Von der Leyen najavila konkretne prijedloge za zaustavljanje rasta cijena energenata

Ilustracija: EPA, Shutterstock

EUROPSKA komisija će za nekoliko tjedana izaći s konkretnijim prijedlozima za zaustavljanje rasta cijene energenata, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon završetka neformalnog summita Europske unije u Pragu.

Nakon prvog sastanka Europske političke zajednice jučer u Pragu, na kojem su sudjelovali čelnici 44 europske zemlje, danas su ostali samo šefovi država ili vlada Europske unije na neformalnom summitu.

Šef Europskog vijeća: Razgovaralo se o zajedničkoj nabavi plina

Glavne teme bile su ruski rat protiv Ukrajine te kako zaustaviti rast cijena energenata. Budući da je riječ o neformalnom summitu, nisu donesene nikakve odluke, a po završetku summita čelnici su potvrdili svoju spremnost da Ukrajini pruže dodatnu financijsku i vojnu pomoć.

Što se tiče energetske krize, sve je veća potpora među članicama da se osigura zajednička nabava plina kako bi se na taj način smanjila cijena te se počelo razgovarati o novom modelu formiranja cijene električne energije na način da se odvoji od cijene plina, koja trenutačno diktira cijene struje.

"Postoji sve veća potpora da se organizira zajednička nabava plina", rekao je na završnoj konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Cijene plina su vrtoglavo porasle

Češki premijer Petr Fiala rekao je da su čelnici razgovarali o prijedlogu razdvajanja cijene plina od cijene električne energije, dok je Von der Leyen kazala da će konkretniji prijedlozi o tome doći početkom sljedeće godine jer je riječ o vrlo kompleksnom pitanju intervencije u tržište energije.

Cijene električne energije na europskom tržištu određuju se po cijeni najskupljeg energenta koji se koristi u njezinoj proizvodnji, a to je već mjesecima plin, čije su cijene vrtoglavo porasle nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, koja je do kraja ogolila veliku ovisnost Europske unije o ruskim fosilnim gorivima.

Von der Leyen je rekla da će se razmotriti dodatno financiranje na europskoj razini kako bi se državama članicama pomoglo u zelenoj tranziciji, odnosno smanjivanju ovisnosti o fosilnim gorivima.

Pročitajte više

 

Pročitajte više