Von der Leyen: Rusija i Kina žele ojačati svoj status na Zapadnom Balkanu

Foto: EPA

RUSIJA i Kina pokušavaju ojačati svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu u jeku rata u Ukrajini, izjavila je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen: Rusija pokušava utjecati, Kina pokušava utjecati

"Hoće li prevladati autokracije i zakon najjačeg ili će prevladati demokracija i vladavina prava?" zapitala se Von der Leyen u Tirani pri dolasku na summit čelnika EU i zemalja Zapadnog Balkana.

"To previranje primjetno je i na Zapadnom Balkanu. Rusija pokušava utjecati, Kina pokušava utjecati", dodala je. Istaknula je da zemlje moraju odabrati jesu li na strani Europske unije.

"Jeste li na strani demokracije, odnosno Europske unije, vašeg prijatelja i partnera, ili želite krenuti drugim putem", kazala je Von der Leyen naglasivši da je Europska unija najveći investitor u regiji.

Vučić: Srbija je neovisna zemlja

Sve zemlje Zapadnog Balkana osim Srbije priključile su se sankcijama EU Rusiji. Predsjednik Srbije uoči summita odbacio je tvrdnje da je njegova zemlja prebliska Rusiji.

"Srbija je neovisna zemlja. Mi smo na europskom putu i na njemu ćemo ostati", kazao je Vučić.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će budućnost naše djece biti sigurnija i prosperitetnija sa Zapadnim Balkanom u Europskoj uniji.

Kosovo će podnijeti zahtjev za članstvo u EU do kraja godine, izjavila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani nakon što su zemlje EU nedavno podržale bezvizni režim za Kosovo od 2024.

Kosovska predsjednica: Mi podržavamo europsku politiku

Osmani je naglasila da Kosovo podržava vanjsku i sigurnosnu politiku EU, uključujući usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije, kao i odbacivanje svakog malignog utjecaja faktora poput Rusije i Kine.

Čelnici su razgovarali i o integraciji Zapadnog Balkana u jedinstveno tržište EU, rastu cijena energenata i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu i slično.

Europska komisija je prošlog mjeseca predložila paket energetske potpore vrijedan milijardu eura za pomoć zemljama Zapadnog Balkana protiv visokih cijena energenata i ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

Potpisana je deklaracija o roamingu

Čelnici EU i Zapadnog Balkana potpisali su danas deklaraciju o dobrovoljnom početku smanjivanja naknada za roaming, uz mogućnost potpune suspenzije do 2027. Očekuje se da će lideri EU također razgovarati o neregularnim migracijama prema Uniji.

Više od 120 tisuća ilegalnih prelazaka granice detektirano je na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti u prvih deset mjeseci 2022., što je povećanje od oko 70 posto u odnosu na godinu dana ranije, prema podacima Frontexa, agencije EU za zaštitu granice.

Komisija je pozvala zemlje Zapadnog Balkana da pojačaju granične kontrole i deportacije te da postrože vizni režim za treće zemlje. Komisija se nada da će manje ilegalnih migranata stizati u EU ako zemlje Zapadnog Balkana prestanu dopuštati državljanima trećih zemalja ulazak u zemlju bez vize ako je nemoguće bez nje ući u Europsku uniju.

Pročitajte više