Von der Leyen: Ukrajinci, bit ćemo uz vas koliko god bude trebalo

Foto: EPA

UKRAJINA sada ima vrlo jasnu europsku perspektivu, ali put do članstva u Europskoj uniji traži vrijeme i veliki napor, rekla je danas predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obraćajući se ukrajinskom parlamentu.

Europski čelnici prošli su tjedan dali Ukrajini status kandidata, formalno otvarajući proces za koji se vjeruje da će trajati godinama prije nego što ta zemlja postane članica Unije, koja danas ima 27 država.

Obraćajući se videovezom ukrajinskim zastupnicima, Von der Leyen je naglasila napredak koji je zemlja učinila na putu za EU dok se brani od ruske agresije koja je počela 24. veljače.

 

Von der Leyen: Put je dug, ali Europa će biti na vašoj strani

"Ukrajina sada ima vrlo jasnu europsku perspektivu. Ukrajina je zemlja koja će se pridružiti Europskoj uniji, nešto što je izgledalo gotovo nezamislivo prije samo pet mjeseci", poručila je Von der Leyen parlamentarcima i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

"Put je dug, ali Europa će biti na vašoj strani na svakom koraku tog puta, koliko god bude trebalo, od ovih tamnih dana rata do trenutka kada ćete proći kroz vrata koja vode u našu Europsku uniju", kazala je, dodavši da su mnoge ključne reforme potrebne što prije.

"Sljedeći koraci su vam nadohvat ruke. Ali tražit će veliki napor", dodala je Von der Leyen. Nabrojala je kako Ukrajina između ostalog treba usvojiti zakon o medijima, provesti nova pravila koja smanjuju pretjeranu moć oligarha i imenovati najviše dužnosnike za borbu protiv korupcije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više