Vozač ZET-a: Moj sin je ekonomist, ne zna izračunati moju plaću

Foto: Index

Danas se na zagrebačkoj Ljubljanici ispred uprave ZET-a održao prosvjed ZET-ovih radnika na kojem ih se okupilo nekoliko desetaka. Nezadovoljni su malim plaćama te kažu da im se koeficijent nije mijenjao zadnjih 40 godina.

Osim povećanja plaća, radnici traže poboljšanje uvjeta rada, osnivanje radničkog vijeća, hitno zapošljavanje radnika u servisima, nabavu novih strojeva za održavanje i obnovu hangara. Radnici traže i transparentne natječaje za sva radna mjesta, kupnju modernih i kvalitetnih vozila, ispravne skretnice, kao i ispravne donje i gornje vodove.

"Djelatnici servisa rade na strojevima starima 10 godina, nemaju dijelove, radi se pritisak na sve. Ugrožena je sigurnost građana. Kupuju se stara dizel vozila autobusi, kada stanu, nema dijelova, skidaju se dijelovi s onih autobusa koji su stali prvi. Pitamo upravu jel oni svoje aute popravljaju s dijelovima skinutima s drugih auta ili kupuje nove? Idu li na autootpad po dijelove? Autobusi padaju na tehničkim pregledima, a od radnika se traži da bez dijelova i ljudstva isporuče ispravna vozila", rekao je organizator prosvjeda Neven Brnjas.

Na prosvjedu smo od radnika mogli čuti da postoje velike nelogičnosti u obračunu plaću te da ni sami nisu sigurni kako se dolazi do cifre koja im sjeda na račune. Index je razgovarao s nekima od vozača autobusa koji su pričali o nelogičnostima s plaćama.

"Prijavljeni smo na 3800 kuna"

"Moj sin je diplomirani ekonomist, on ne zna izračunati moju plaću. Svaki mjesec se ne mogu snaći u tome. Volio bih da mi to netko objasni i da mi pokaže obračun moje plaće. Nitko to ne zna. Ja i kolega radimo sve isto, na istom radnom mjestu, vozimo školsku djecu, a ja dobijem 300 ili 700 kuna veću plaću, a da ne znam radi čega", kaže vozač autobusa Ivan Samarđija.  

 

"Prosječna plaća nam je oko 1100 eura i to nakon 40 godina staža. Ali, prijava je na 3800 kuna, a sve su ovo ostalo dodatci, uvjeti rada i tako dalje. Ja s 42 godine staža dobivam plaću od 1100 eura, a moj susjed, mladi dečko, mi se hvali da ima plaću od 1400 eura. A ja ipak prevozim djecu, a on vozi što vozi, to se ne može uspoređivati", dodaje.

Na pitanje jesu li ikada s upravom komunicirali nelogičnosti oko plaća, Samarđija kaže da oni osobno kao radnici nisu, no i da ne zna je li itko iz sindikata upozorio upravu na taj problem. "Imamo te jake sindikate, nikog nema tu. Dobili su stanove, situirali se, a neki od nas žive na rubu egzistencije", kaže.

"Nitko to ne želi raditi"

"Obespravljeni smo, radije nam uzmite i to malo što imamo, nego da nas omalovažavate", dodaje njegov mlađi kolega i dodaje da im je prosječna plaća oko 1000 eura, no da to ovisi od vozača do vozača i svaki mjesec varira.

 

"Ovisi o tome koliko prekovremenih imamo i koliko praznika odradimo", dodaje. "Plaća je toliko mala da mladi ljudi ne žele to raditi, fali vozača. Ja vozim već 27 godina, svoju mladost sam ostavio u ZET-u, meni je ovo omalovažavanje."

Pročitajte više