Vraća se obavezni pripravnički staž za mlade liječnike

Ilustracija: Shutterstock

MLADIM hrvatskim liječnicima vratit će se obavezni pripravnički staž nakon završetka fakulteta, obaveza koja je naprasno prekinuta prije nekoliko godina, piše Jutarnji list.

Ova promjena neće se zvati staž već Nacionalni program za edukaciju mladih liječnika, koji  će propisati obavezni jednogodišnji rad pod mentorstvom i to u obiteljskoj medicini, hitnoj medicini, javnom zdravstvu ili kombinaciji tih programa.

Ministarstvo: Trebat će pričekati nove zakone

Prije tri godine prva generacija mladih liječnika umjesto na pripravnički staž, a potom i polaganje državnog ispita, krenula je odmah u potragu za specijalizacijama ili su pak nevoljko primorani na rad uz nadzor jer su s diplomom odmah dobili i licencu za rad.

Bila je to generacija koja je medicinski fakultet upisala 2014., a koja je pala kao žrtva potpisanih obveza Hrvatske za ulaz u EU. Uzalud su se nekoliko godina ti mladi ljudi pokušavali izboriti za praksu nakon faksa. Dapače, njih 90 posto smatralo je da nisu spremni za samostalni rad odmah nakon fakulteta.

U Ministarstvu zdravstva kažu da će s uvođenjem nove prakse za mlade liječnike trebati pričekati nove zakone, točnije Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji bi se mogao prihvatiti do kraja ove godine, jer je dio sredstava dobivenih od EK uvjetovan uvođenjem jednog vlasnika za sve bolnice. Potom bi trebao uslijediti i Pravilnik za uvođenje Nacionalnog programa, koji se očekuje do polovice iduće godine.

Pročitajte više