Vremenske nepogode naškodile talijanskoj poljoprivredi. Proizvodnja vina pala za 17%

Foto: Shutterstock

Talijanska poljoprivredna proizvodnja smanjila se u 2023. godini zbog ekstremnih vremenskih prilika koje su naškodile vinogradima, maslinicima i voćnjacima, objavio je statistički ured ISTAT. Obujam proizvodnje smanjio se lani za 3.9 posto, uz 11.1-postotni pad u kategoriji drvenastih kultura, poput vinove loze, voća i maslina, navodi ISTAT u priopćenju objavljenom u utorak.

"Na trendove (u 2023. godini) utjecali su nepovoljni vremenski uvjeti u različitim dijelovima godine, uz niz ekstremnih događaja koji su utjecali na mnoge usjeve od primarne važnosti", objašnjavaju statističari. Prošlogodišnje ljeto u Europi bio je najtoplije u zadnjih 2000 godina, prema analizi godova drveća.

Proizvodnja vina pala za više od 17 posto

Proizvodnja vina pala je za više od 17 posto u odnosu na razinu iz 2017. zbog visokih ljetnih temperatura koje su se protegnule sve do jeseni. Proizvođači maslinovog ulja u središnjim regijama bilježili su pad zbog neobično hladnih i vlažnih uvjeta tijekom proljetne sezone cvatnje.

Voćnjake su pak poharali nevrijeme s tučom i proljetni mraz, dodaje ISTAT. Vremenski uvjeti mogli bi naškoditi i ovogodišnjoj proizvodnji, uz upozorenje poljoprivrednog lobija Coldirettija da suša na pragu ljeta šteti usjevima i stoci na jugu Italije, uključujući otoke Siciliju i Sardiniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.