Vrhovni sud odlučio jesu li suci na Kerumovu derneku prekršili propise

Foto: YouTube

ETIČKO VIJEĆE Vrhovnoga suda donijelo je odluku jesu li suci s glasovite zabave Željka Keruma, održane 23. siječnja u konobi Pršut, prekršili Kodeks sudačke etike. No, njezin sadržaj još nekoliko dana ne smijemo znati, dok ne bude izrađena i otpremljena, tako nam je rečeno na Vrhovnome sudu.

Otkrivamo imena sudaca koji su nedavno bili na derneku kod Keruma

Etičko vijeće čine predsjednik Igor Periša, sudac Vrhovnoga suda te članovi, inače suci Vrhovnih sudova, Tajana Polić iz Rijeke, Vlasta Šimenić Kovač iz Osijeka, Vlatka Fresl Tomašević iz Zagreba i Ivan Tironi iz Splita. Njihova je zadaća bila utvrditi jesu li Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu, Miho Mratović i Dinko Mešin, suci toga suda, Tomislav Zlodre, sudac Općinskog suda u Splitu i Silvio Čović, predsjednik splitskog Upravnog suda, povrijedili odredbe Kodeksa kad su se okupili kod Keruma na proslavi rođendana Ivice Mornara, njihova prijatelja s malog nogometa i bivšeg prvotimca Hajduka.

Prekršene epidemiološke mjere

Zabava je održana u ugostiteljskom objektu, koji je zbog epidemioloških mjera trebao biti zatvoren. Uz to, događaj je bio problematičan po još nekim kriterijima. Kerum je političar i gradonačelnički kandidat, a suci često sjede po biračkim povjerenstvima i trebali bi barem formalno biti neovisni. Osim toga, Kerum i njemu bliske osobe poslovno su i privatno često upućeni na sudove.

Etičko vijeće u ovom slučaju odlučuje kao drugostupanjsko tijelo. U prvom je stupnju sudačko vijeće Visokog upravnog suda zaključilo da je Čović prekršio Kodeks, dok je sudačko vijeće splitskog Županijskog suda zaključilo da su se ostali suci s derneka ponašali u skladu s Kodeksom. Na te su odluke prigovore uložili Čović - očito nezadovoljan saznanjem da je jedini prekršio Kodeks - i Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnoga suda - očito nezadovoljan saznanjem da se za ostale suce smatralo da nisu prekršili Kodeks - pa se danas vijećalo i o Čoviću i o ostalima.

Udostoje li nas vrhovni suci dodatnih informacija, o njima ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

Pročitajte više