Vrhunac je toplinskog vala. DHMZ: Završit će uz grmljavinsko nevrijeme

Foto: DHMZ

Prvi ovogodišnji toplinski val ponegdje će završiti uz grmljavinsko nevrijeme. Tijekom vikenda u naše krajeve dolazi svježiji i vlagom bogatiji zrak, zbog čega će temperatura postupno biti u padu i značajno se povećava nestabilnost atmosfere, objavio je DHMZ.

U subotu moguća tuča

Najveća vjerojatnost za izraženo grmljavinsko nevrijeme je u Slavoniji, Baranji i Srijemu, no značajna vjerojatnost postoji i u središnjoj Hrvatskoj.

Izraženih pljuskova može biti već u petak prema večeri te u noći na subotu, a u drugom dijelu subote atmosfera će biti izuzetno nestabilna, pa je gotovo sigurno da će se lokalno razviti grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom (moguć je promjer zrna veći od 5 cm) te prolazno olujnim, moguće i orkanskim udarima vjetra.

Poneki izraženiji pljusak praćen grmljavinom također je moguć u Gorskom kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu.

Nestabilno i idući tjedan

Izraženijih mjestimičnih pljuskova i grmljavine može biti i tijekom nedjelje, a nestabilno razdoblje nastavlja se i idući tjedan.

Zbog svega navedenog za subotu je izdano narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme za regiju Osijek te žuto upozorenje za regiju Zagreb i Karlovac. Potrebno je naglasiti kako postoji mogućnost da se stupanj upozorenja podigne i na najvišu – crvenu razinu.

U Kninu danas izmjereno 39.9 stupnjeva

Kako je objavio DHMZ, najviše temperature zraka su u 14 sati izmjerene u Kninu (39.9°C) i Imotskom (37.7°C). Iznimno vruće je bilo i u Splitu (36.6°C) te u Makarskoj (36°C). U Zagrebu (postaja Grič) je u 14 sati izmjereno 32.5 stupnjeva.

Najniža temperatura u 14 sati zabilježena je na Zavižanu (25°C), s time da su se Zagrepčani mogli rashladiti odlaskom na Medvednicu gdje je izmjereno ugodnih 26.5 stupnjeva. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.