Meteorolozi: Vrućine će još dugo trajati, nema predaha. Ovo nije normalno

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SUTRA počinje vrhunac toplinskog vala. Na snazi su brojna upozorenja.

Za sutra je za gotovo cijelu zemlju za snazi narančasto upozorenje meteoalarma, dok je u četvrtak na snazi crveno upozorenje za Slavoniju i zagrebačko područje. Vrućine će se nastaviti i u petak, a u subotu stiže promjena. Ipak, iako se očekuje kiša, a moguća su i nevremena, neće biti osjetnijeg popuštanja vrućina, kažu meteorolozi za Index.

Što nas čeka sutra?

Sutra će na istoku zemlje u srijedu biti sunčano, uz suhu mutnoću zbog pijeska u višim slojevima atmosfere. Jutro će mjestimice biti toplo, oko 20, a danju vrlo vruće, od 35 do 37 Celzijevih stupnjeva. Vrućinu bi na istoku Slavonije i u Baranji mogao olakšati umjeren sjeverozapadni vjetar, prognozira Tomislava Hojsak za HRT.

Sunčano i u središnjim predjelima, a uz malo ili nimalo vjetra dnevnih će 34 do 37 stupnjeva biti teže podnošljivo. U početku će mjestimice još puhati umjeren jugozapadni vjetar te će olakšati san tijekom razmjerno tople noći.

Jutro na obali i otocima sjevernog Jadrana toplije nego u gorju, iznad 20 stupnjeva. Danju posvuda pretežno sunčano i vruće, uz temperaturu od 30 do 33. Popodne će duž obale zapuhati umjeren jugozapadni vjetar, a more će biti uglavnom malo valovito.

Sunčano i vruće bit će i u Dalmaciji. Nakon tople i vrlo tople noći dnevna će temperatura uz obalu porasti na 31 do 33, a u unutrašnjosti do 36. Vrućinu će u popodnevnim satima olakšati umjeren jugozapadni vjetar, a na otocima i jugo. More većinom malo, prema otvorenom i umjereno valovito.

Na jugu sunčano, a nebo će biti mutno zbog pijeska koji pristiže sa sjevera Afrike. I ondje će puhati slabo do umjereno jugo, popodne uz obalu jugozapadni vjetar. Noć topla, a danju vruće, uz temperaturu 32 do 35 u unutrašnjosti.

Četvrtak vrhunac vala, temperature i do 40 stupnjeva

Četvrtak će na kopnu biti najtopliji dan u tjednu, uz temperaturu u većini krajeva višu od 35, ponegdje bi mogle ići i blizu 40 stupnjeva. 

U petak, pak, stiže promjena.

Stiže promjena, ali neće biti osjetna

"Očekuje nas slabo izražena promjena vremena, koja će vjerojatno doći u petak navečer, a trajat će i u subotu. Tada se najvjerojatnije mogu očekivati pljuskovi. To ne znači da će ih biti svugdje, ali uz ovu visoku temperaturu zraka mogu biti jače izraženi, tamo gdje ih bude", rekao je za Index dežurni prognostičar DHMZ-a Dragoslav Dragojlović.

Iako se krajem tjedna očekuje blagi pad temperature zraka, to ne znači da i dalje neće biti vruće. 

"Temperatura će pasti, ali malo. U četvrtak će biti vrhunac vala, u Slavoniji i unutrašnjosti Slavonije temperature će ići do 37, 38 stupnjeva. U središnjim krajevima će temperatura sutra biti oko 36, 37 stupnjeva, ako govorimo o zagrebačkom području. U petak će temperature biti nešto niže, oko 33 ili 34 stupnja, u subotu 32 stupnja, a u nedjelju opet oko 34, 35 stupnjeva. To je samo kratkotrajni predah od velike vrućine", kaže Dragojlović.

Najavljena promjena će manje biti izražena u Dalmaciji, a ovaj prolazni pad temperature i nestabilnosti će više biti izraženi u središnjim krajevima Hrvatske, naglašava Dragojlović.

Nakon blagog predaha, ponovno rast temperature

Meteorološke prognoze mogu najaviti temperature desetak dana unaprijed, nakon toga je sve vrlo diskutabilno, kaže Petra Mikuš Jurković, voditeljica DHMZ-ovog Odjela za upozorenja na opasne vremenske pojave. Prema dostupnim podacima, vrućine će trajati barem još deset dana.

"Očekuje nas blagi, ali stvarno blagi predah u subotu. Nakon toga je temperatura vrlo vjerojatno opet u porastu. Hoće li to biti opet vrijednosti koje se očekuju sutra ili prekosutra, kada se očekuje da će temperatura zraka rasti do 38 stupnjeva, to ne možemo sa sigurnošću reći. Sigurno je da će biti vruće i da će se ponegdje upaliti umjerena opasnost od toplinskog vala. Nakon toga je teško pretpostaviti što nas čeka", rekla je Mikuš Jurković za Index.

Temperature koje se bilježe posljednjih dana, ali i one koje nas očekuju su značajno iznad prosječnih temperatura za doba godine, napominje meteorologinja.

"Ovo nije normalna situacija"

"Ovo nije normalna situacija, ovo je znatno iznad prosjeka. Svi će reći zašto se toliko pričalo o ovome, došlo je ljeto i ljetne vrućine. Jesu, to su ljetne vrućine, ali nisu karakteristične za kraj šestog mjeseca. Dakle, u lipnju je srednja minimalna temperatura na zagrebačkom području oko 15 stupnjeva, a maksimalna ne prijeđe 30. A 35, 36 ili 37 stupnjeva stvarno nije uobičajeno za kraj šestog mjeseca", kaže Mikuš Jurković.

Velike vrućine, osim što su neugodne, mogu biti i izrazito opasne.

"Naš organizam je još uvijek naviknut na klimu umjerenih širina. Nije tipično da u ovo doba godine imamo tako visoke temperature zraka. To je značajno odstupanje od prosjeka, zato se i zove toplinski val. Toplinski val može izuzetno utjecati na zdravlje. Možda ne toliko na osobe koje su dobrog zdravlja, ali kronični bolesnici, djeca i starije osobe to izrazito teško podnose", rekla je Petra Mikuš Jurković.

Čuvajte se toplinskog udara

U ovakvim vremenskim prilikama može doći do toplinskog udara, iznenadnog kolapsa organizma, te je izuzetno važno simptome prepoznati na vrijeme, jer ovakvo stanje može biti opasno po život.

Simptomi toplinskog udara su sljedeći: crvena, topla i suha koža (bez znojenja), jaka glavobolja, mučnina, vrtoglavica, ubrzani puls, izuzetno visoka temperatura tijela (i do 40°C unutar 10-15 minuta) i gubitak svijesti, piše Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

U slučaju da primijetite da vi ili netko vama blizak ima simptome toplinskog udara, odmah pozovite Hitnu pomoć. Premjestite osobu u hlad u vodoravni položaj i podignite noge u visini kukova, skinite joj odjeću. Stavite na vrat, pazuhe ili prepone hladne obloge ili prskajte hladnom vodom, hladite ventilatorom ili lepezama.

U svakom slučaju, pokušajte sniziti tjelesnu temperaturu ispod 38 stupnjeva Celzijevih. Ako je oboljeli pao u nesvijest, okrenite ga na bok da se ne uguši. Onome tko je doživio toplinski udar nemojte davati alkohol ili gazirane napitke.

"Ne može se dovoljno naglasiti važnost brzog prepoznavanja i učinkovitog, brzog hlađenja. Hlađenje isparavanjem je ugodno i prikladno te ga neki stručnjaci smatraju najbržim načinom. Tijekom njega se bolesnici neprekidno vlaže vodom uz istovremeno hlađenje ventilatorom i masažom kože kako bi se potaknuo protok krvi", savjetuje MSD.

"Najbolje je vlaženje prskanjem vodom iz crijeva, uz hlađenje velikim ventilatorom, što se može primijeniti za liječenje veće skupine ljudi na terenu. Dovoljno je da voda bude ugodne temperature, mlaka (npr. 30°C) jer do hlađenja dolazi isparavanjem; nije potrebna hladna ni ledena voda. Na terenu se također može koristiti uranjanje u jezero ili potok. Također se, ali ne kao jedini način hlađenja, može primijeniti nanošenje leda na aksile i prepone. U slučajevima životne opasnosti unutarnja se temperatura brzo može sniziti oblaganjem bolesnika ledom, ali valja biti vrlo pažljiv", dodaje MSD.

Toplinski osip, toplinski grčevi i toplinska iscrpljenost

Ako tijekom dužih vrućih razdoblja osjetite iscrpljenost ili glavobolju, to ne znači da se odmah radi o toplinskom udaru. Primjerice, u slučaju nedovoljnog unosa tekućine i istovremenog izlaganja visokim temperaturama možete doživjeti toplinsku iscrpljenost.

Na ovaj toplinski poremećaj najviše su osjetljive starije osobe, one s povišenim krvnim tlakom te osobe koje su izložene jakim fizičkim naporima kod velikih vrućina (radnici na otvorenim gradilištima, poljoprivrednici itd). Simptomi koji upozoravaju na toplinsku iscrpljenost su: umor, slabost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina i povraćanje, mišićni grčevi, blijeda, hladna i vlažna koža, otežano znojenje, ubrzani, slabi puls i ubrzano površno disanje i nesvjestica.

U slučaju toplinske iscrpljenosti, pogođeni treba piti puno tekućine, odmarati se u sjenovitom ili klimatiziranom prostoru, tuširati se mlakom vodom, nositi laganu odjeću i obuću.

Neki od čestih toplinskih poremećaja su i osip te grčevi. Toplinski osip nastaje zbog prekomjernog znojenja. Najčešće se javlja kod male djece na vratu, gornjem dijelu grudnog koša, u preponama, ispod grudi ili na laktovima. Prva pomoć sastoji se u hlađenju zahvaćenih mjesta tuširanjem mlakom vodom i boravkom u sjenovitim mjestima ili klimatiziranim prostorima, piše Zavod.

Preporuke HZJZ-a za zaštitu od vrućina:

- rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla

- pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju

- izbjegavajte boravak na direktnom suncu od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

- osobe koje rade vani (naprimjer građevinski radnici) trebaju se češće odmarati, sklanjati u hlad i piti jednu i pol čašu vode svakih 30 minuta

- tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke

- nosite laganu, široku, svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka

- nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža

- ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu. Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana

- redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više