Vučić poslao avione, helikoptere i tenkove, prijeti NATO-u i Kosovu: "Imate 24 sata"

Screenshot/Foto: YouTube/EPA

SKORO tjedan dana od kosovske zabrane srpskih tablica za vozila koja ulaze na Kosovo, na što su kosovski Srbi reagirali blokadom graničnih prijelaza, srpski predsjednik Aleksandar Vučić uputio je ultimatum - ali ne Prištini, nego NATO-u. 

"Čekat ćemo NATO da reagira, tek ako to ne uradi u roku od 24 sata, Srbija će reagirati jer neće dozvoliti pogrom Srba na Kosovu i Metohiji", poručio je dramatično Vučić u nedjelju navečer u televizijskom gostovanju na srpskom TV Pink, gdje je čest gost. 

Dodao je da je ovaj ultimatum već prenio generalnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, da je vojska Srbije podigla borbenu spremnost te da zasad nije ušla na teritorij Kosova i Metohije, prenosi Nova.rs.

"Mi smo mali narod, nemamo više toliko ognjišta za rasipanje koja smo izgubili zbog nesposobnih političara. Zašto bismo sada mi nešto pogrešno radili, i sve zbog ludosti jednog političara iz Prištine sa safari-vozilima. Safari-vozila, to tako naziva Putin, ta Rosu (ime za specijalnu jedinicu kosovske policije) vozila iz Prištine. Oni nisu počeli pogrom našeg stanovništva, ovo je samo politička igra, mi samo promatramo stvari, snabdijevamo naš narod", nastavio je Vučić.

Vučić: Srbija neće dozvoliti reprizu pogroma Srba 1995. i 2004.

"Srbija nije ušla na teritorij KiM-a (Kosova i Metohije, kako Srbija i dalje naziva Kosovo, čiju neovisnost od Srbije ne priznaje), ne zato što je ne smatramo svojom, već zato što Kumanovskim sporazumom nemamo pravo na to... Rekli smo nedvosmisleno da s našim trupama nećemo ulaziti i ne želimo ugroziti mir ni na koji način. Čekat ćemo vas, NATO, 24 sata da reagira. Tek ako se nakon toga nastavi pogrom našeg stanovništva, Srbija će reagirati i neće dozvoliti reprizu 1995. i 2004. godine", zaključio je Vučić, aludirajući na masovni progon Srba s Kosova, ali i egzodus iz Hrvatske tih godina, a onda dodao da vjeruje da ga je NATO dobro razumio.

Iako tvrdi da je nedvosmislen, Vučić ovdje nije precizirao što točno znači "nastavak pogroma srpskog stanovištva" i kada točno njegov 24-satni ultimatum NATO-u počinje.

Vučić je rekao i da je njegovo pitanje što se Srbiji zamjera, kao i da nadlijetanje srpskih aviona nisu ničija briga.

"Ne može nitko odlučivati gdje će letjeti naši avioni. Pa jeste li normalni?'' uzviknuo je Vučić u jednom trenutku, prenosi srpski list Kurir

Ipak, Vučić se također zahvalio i generalnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, s kojim je prije toga telefonski razgovarao o krizi na Kosovu, na "korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu". 

Iako to nije eksplicitno naveo, Vučićeva izjava izgleda kao prijetnja da će Srbija sa svojim oružanim snagama ući na teritorij Kosova, koji je proglasio neovisnost još 2008. godine i koji je i dalje pod zaštitom NATO-ovih snaga KFOR-a u slučaju isteka ultimatuma.

>> Barikade i duge cijevi na Kosovu, policija premlatila trojicu Srba. Što se događa?

Srbija poslala avione, helikoptere i tenkove prema granici

 

Vučić prvenstveno traži da Kosovo povuče svoje specijalne policijske snage s granice, što je naveo još 21. rujna. Osim toga, traži i hitan odgovor Europske unije vrijedi li još Briselski sporazum o pravnom prometu između Srbije i Kosova te odgovor kada će biti formirana zajednica srpskih općina.

Podsjetimo, Srbija je posljednjih dana već poslala vojne avione i helikoptere da nadlijeću područje sa srpske strane (nepriznate) granice s Kosovom. Prema granici je poslala i oklopna vozila iz obližnjih vojarni, a prema snimkama s terena i oklopna vozila, pa čak i tenkove. 

Srpski ministar obrane Nebojša Stefanović obišao je preko vikenda dvije srpske vojne baze nedaleko granice s Kosovom.

>> Sve napetije na sjeveru Kosova, avioni srpske vojske nadlijeću granicu

Dva borbena aviona Vojske Srbije u subotu su oko podneva u dva navrata nadlijetala prijelaz Jarinje, javio je reporter RTS-a, navodeći da je pojavljivanje zrakoplova "izmamilo pljesak okupljenih koji su uzvikivali 'Srbija, Srbija'".

Srpski vojni avioni i u nedjelju su viđeni kako patroliraju nebom oko graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak koji kosovski Srbi već tjedan dana blokiraju kamionima, buneći se zbog odluke Prištine da sva vozila sa srpskim tablicama moraju skinuti svoje i kupiti privremene kosovske tablice za ulaz u zemlju. Avione je snimio srpsko-kosovski portal Kosovo Online.

 

Granicu nadlijetali srpski avioni i hrvatski helikopter KFOR-a?

Tri helikoptera Vojske Srbije već su u petak nadlijetali zonu iznad prijelaza Jarinje sa strane Srbije, što je srpsko ministarstvo obrane potvrdilo agenciji Tanjug, nazvavši to "redovnim aktivnostima".

No u nedjelju je srpski N1 snimio kako dva srpska borbena aviona Soko J-22 Orao nadlijeću isto područje kojim je nekih pola sata ranije nadlijetao vojni helikopter KFOR-a. Kako javlja 24 sata, to je zapravo helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je raspoređen kao dio međunarodnih snaga u toj državi.

"Srbija ima pravo helikopterima nadlijetati svaki dio svog teritorija do administrativne linije i to su naše redovne aktivnosti. Naravno da je sada naš interes dodatno pojačan za taj prostor i da nas brine što naoružani ljudi stoje preko puta nenaoružanih civila", rekao je u subotu za TV Prva ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

On je istaknuo da je "za mir potrebno bar dvoje" i da "nema alternative razgovorima, dok je za rat i sukob dovoljna jedna budala" koju, kako je ocijenio, "Srbija u ovoj situaciji ima s druge strane u Prištini".

Snimku srpskih tenkova koje transportni kamioni prevoze prema kosovskoj granici objavio je u subotu Kurir, navodeći da su viđeni na putu od garnizona Raška ka administrativnoj liniji.

U pitanju su modernizirani tenkovi ruske proizvodnje T-72 MS, opremljeni novom optikom i najsuvremenijom borbenom opremom koji su dio ruske vojne donacije Srbiji, piše Kurir i dodaje da se jedinice Vojske Srbije u garnizonima Raška i Novi Pazar već danima nalaze u povišenoj borbenoj spremnosti. 

Vojnici KFOR-a pojavili su se danas u blizini administrativnog prijelaza Jarinje gdje su već osam dana smješteni pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, a iz KFOR-a su za Kosovo online rekli da pomno prate situaciju na cijelom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova.

"KFOR pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 1999. - kako bi se osiguralo sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sjeverno Kosovo", naveli su iz KFOR-a za Kosovo online.

Danas je i veleposlanstvo SAD-a u Srbiji objavilo na Twitteru da su američki i kanadski časnici posjetili prijelaze Jarinje i Brnjačka kako bi dobili bolji uvid u situaciju na terenu. 

Kurti govori o srpskom terorizmu, EU traži povlačenje kosovske specijalne policije

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Sveçla priopćio je u subotu da su nepoznate osobe zapalile u noći na subotu Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, a da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu te da je riječ o kaznenom djelu "s terorističkim elementima".

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da su napadi na centre za registraciju vozila u Zubinom Potoku i Zvečanu akcije koje je "potaknula Srbija".

Kurti je na toj društvenoj mreži napisao kako preliminarne istrage pokazuju da požar u zgradi Centra za registraciju vozila u Zubinom Potoku "nije slučajan".

Pojedinci ili grupe kriminalnim aktivnostima ugrožavaju vladavinu prava, napadaju našu državu i remete mir, ocijenio je Kurti. "Njih jasno ohrabruje i podržava Srbija, točnije tamošnji autokratski režim."

On je pozvao građane, posebno "sjeverno od Ibra, bilo da su Srbi, Albanci, Bošnjaci ili Romi, da ostanu mirni i surađuju s kosovskim institucijama".

Kosovski specijalci dovezli oklopnjak s puškomitraljezom

Srpski list Telegraf pak javlja da su kosovski specijalci u nedjelju na granični prijelaz dovezli i oklopno vozilo s puškomitraljezom, a da su poslali i dron u nadlijetanje granice. 

S druge strane, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sinoć je pozvao Beograd i Prištinu da nastave pregovarački proces i deeskaliraju situaciju, uključujući povlačenje kosovskih specijalaca, ali i srpskih barikada. 

“Vrijeme je da Srbija i Kosovo, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, učine korak unazad i doprinesu deeskalaciji, uključujući povlačenje specijalnih policijskih jedinica i barikada i da nastave pregovore o prijedlogu specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka“, na Twitteru je napisao Michel.

Na deeskalaciju i povlačenje kosovskih specijalaca s granice pozvao je i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrell u svom priopćenju u nedjelju.

"Kosovo i Srbija moraju pronaći rješenja za smirivanje situacije i dogovoriti se o daljem putu. EU će aktivno podržavati ove napore. I kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po sigurnost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji. To sam naglasio u razgovorima s predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem ove nedjelje", navodi Borrell.

Situacija je na blokiranim graničnim prijelazima, nakon incidenta prošlog tjedna kad je kosovska specijalna policija brutalno pretukla trojicu srpskih civila nedaleko od granice, zasad mirna. Granicu se na Jarinju i Brnjaku može prelaziti samo pješice. 

Pročitajte više