Vučić: Nećemo priznati referendum u Ukrajini, mi se ne borimo ni za Putina ni Bidena

Foto: Milan Maricic/PIXSELL

SRBIJA ne može i neće priznati očekivanu odluku ruskog parlamenta o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani referendumi o pripajanju Rusiji, poručio je danas srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

"Mi štitimo vlastiti teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja. To je jedino što se sigurno ne može mijenjati, te su stvari za nas od presudnog značaja", rekao je Vučić novinarima poslije ceremonije otvorenja jedne danske tvornice u vojvođanskom gradu Inđiji.

"Srbija štiti svoj integritet"

On je ponovio da Srbija neće priznati referendume, provedene na ukrajinskim teritorijima pod kontrolom ruskih civilno-vojnih vlasti, okupiranih nakon invazije započete u veljači.

Srbija na taj način "štiti svoj integritet", rekao je Vučić, ustvrdivši kako je "najpametnije da Srbija poštuje tuđi teritorijalni integritet, jer nikakvu poziciju više ne bi imala" u pogledu Kosova, čiju neovisnost proglašenu 2008. godine ne priznaje.

On je naglasio kako ga "baš zanima" kako će (Bruxelles) pokrenuti proceduru za prijem Kosova u Vijeću Europe nakon odluke o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji poslije provedenog referenduma.

"Brojni pritisci na Srbiju"

Ponovio je da su međunarodni pritisci na Srbiju u pogledu Rusije i uvođenja sankcija Moskvi "brojni" te da očekuje da će se oni tek umnožavati.

"Sve je manje strpljenja, nervoza je sve veća i sve skupine za pritisak, kao i dio medija i političkih stranaka, bit će angažirani. I za jednu i za drugu stranu", rekao je Vučić, naglasivši da je njegov posao briga o Srbiji i njezinim interesima.

Govoreći o pritiscima na Srbiju, rekao je da se ne bori "ni za Putina ni Bidena", već za Srbiju.

"Baš me briga za strane lidere. Gledam kako da u ovim teškim trenucima Srbija ne bude na njihovom udaru i gledam kako da razmišljam o danu poslije. Netko mora razmišljati šta ćemo sutra, kad budemo imali mir, jesmo li uspješno obranili naše interese ili nismo", rekao je Vučić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više