Vučić: Srbija će se "apsolutno suprotstaviti" sankcijama protiv Dodika i RS-a

Foto: Miloš Tešić/ATA images/Pixsell

SRBIJA će se apsolutno suprotstaviti sankcijama protiv bilo koga u Republici Srpskoj (RS), izjavio je sinoć srpski predsjednik Aleksandar Vučić poslije sastanka sa srpskim članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Dodik je ranije najavio niz koraka koji bi praktički vodili prema odcjepljenju srpskog entiteta od BiH i izazvao prijetnje SAD-a da će mu uvesti sankcije. 

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s Dodikom, Vučić je rekao da "postoji volja za razgovor", a sankcije bi stvorile loše ozračje.  

"Molimo ih sve da razgovaramo, da rješavamo probleme dijalogom...a sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i domino-efekta koji ništa dobro nikome neće donijeti", izjavio je Vučić.

"Neće biti blokade na Drini"

Istaknuo je da se Srbija neće priključiti mogućim sankcijama protiv vlasti u RS-u. "Neće biti blokade na Drini dok sam na ovom mjestu kao predsjednik i imam ovakav utjecaj na politički život", rekao je Vučić.

Požalivši se da se RS "razvlašćuje upornom silom međunarodnog faktora", Dodik je rekao da ne želi rat i sukob, nego se ustavno boriti za svoja prava.

"Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali sam spreman da žrtvujem sebe za RS", naglasio je Dodik.

Čelnik bosanskih Srba je ranije najavio da će najkasnije početkom studenog parlamentu RS-a uputiti prijedloge zakona kojima se taj entitet povlači iz ranijih dogovora o uspostavi oružanih snaga BiH, iz državnih sigurnosnih agencija te pravosudnih tijela i jedinstvenog prikupljanja carina na razini države.  

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar je upozorio Dodika da bi svaki njegov korak koji bi vodio podrivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH mogao izazvati ozbiljne sankcije, jer SAD neće biti samo promatrač zbivanja u toj zemlji. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da se Dodikove poruke s "neodobravanjem i oprezom" prate u Europskoj uniji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više