Vučić: Kosovski policajci su imali puške proizvedene u Kragujevcu, odakle im?

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić je tijekom gostovanja u emisiji Ćirilica na TV Happy izjavio da su pripadnici kosovske policije tijekom sukoba u Banjskoj koristili srpske puške Zastava M70, proizvedene u Kragujevcu. "M70, to su sve naše puške, proizvedene u Kragujevcu. Jesmo li mi njima to službeno prodali? Ne, nismo, ali nitko ne pita odakle njima 20 puta više pušaka nego što su tamo pronašli, puške proizvedene u Srbiji", naveo je. 

"Neke je zabrinulo to što smo prvi put doveli neka sofisticirana oružja u Kopnenu zonu sigurnosti, ali smo ih pokušali razuvjeriti, zato što nam nije potrebna tenzija", dodao je. Vučić je najavio kako će Srbija "mjesec ili dva" trpjeti posljedice, prenosi Nova.rs

Istaknuo je čak i "da nije bilo oružanog sukoba, kako bi se onda našlo nešto drugo da progone Srbiju". "Hladnokrvno ubojstvo Srbina je vjerojatno naručio Kurti zajedno sa Sveçlom (kosovski ministar)... Sad ćemo vidjeti za ovo hladnokrvno ubojstvo, pa ćemo vidjeti tko će tražiti čije izručenje", prokomentirao je srpski čelnik Kurtijevu najavu da će tražiti izručenje Radoičića. 

Branio navodnog šefa srpskih terorista

Podsjetio je kako je kosovsko tužiteljstvo pripadniku Kosovskih sigurnosnih snaga koji je pucao na dvojicu srpskih dječaka zamijenilo mjeru pritvora mjerom kućnog pritvora. "Ne možete dati nanogicu čovjeku koji je upucao dvoje djece jer su samo nosili križ uoči Božića", požalio se.

Kazao je da je "kriv jer je vjerovao da će se ispuniti ono što je međunarodna zajednica napisala poslije barikada u prosincu prošle godine, a to je da neće dovesti Srbe u poziciju da se na ovakav način bore". Tvrdi da je njegova druga greška to što je dozvoljeno da Srbija ovisi o drugima. 

Srpski predsjednik je ponovno stao u obranu Milana Radoičića, navodno šefa srpskih terorista. Govoreći o Radoičiću, Vučić je rekao kako su "godinama lagali da je Radoičič ubio Olivera Ivanovića", dodajući da je kosovsko pravosuđe odustalo od toga.

"Milan Radoičić nije akademik niti pjesnik, već je čovjek koji je rastao na ulici, rođen u Peći, ali je uvijek bio uz svoj narod. Kritizirali su ga zbog bogatstva. Vidite, meni bogatstvo ne znači ništa ako moj narod nema slobodu", naglasio je Vučić. Osudio je ubojstvo policajca, ali je kazao kako razumije Srbe s Kosova. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više