Na Kosovu napadnuti Srbi, Vučić kaže da je zapadnog ambasadora pitao "je li normalan"

Foto: Instagram/Predsjedništvo Srbije

KRIZA na granici Kosova i Srbije, s blokadama koje su kosovski Srbi postavili na dvama graničnim prijelazima iz protesta protiv zabrane srpskih registarskih tablica, traje već deveti dan. Osim prosvjednika, već danima su prisutni i kosovski specijalci.

Situacija na graničnim prijelazima relativno je mirna, ali napeta - a još napetijom ju je učinilo srpsko slanje vojnih aviona i helikoptera da nadlijeću granicu, kao i oklopnih vozila i tenkova nadomak granice. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić potom je dodatno eskalirao tenzije ultimatumom od 24 sata koji je u nedjelju navečer uputio NATO-u, prijeteći da će, ako NATO ne zaustavi eventualni pogrom nad Srbima na Kosovu, "Srbija reagirati" - i, da se zaključiti, poslati vojsku na Kosovo. 

>> Vučić poslao avione, helikoptere i tenkove, prijeti NATO-u i Kosovu: "Imate 24 sata"

Vučić se zatim u ponedjeljak u Beogradu sastao s veleposlanicima takozvane Kvinte, bloka pet zapadnih zemalja koje imaju ulogu posrednika u rješavanju spora između Beograda i Prištine: SAD, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija. 

Prema priopćenju njegova kabineta, Vučić je "objasnio poziciju Srbije“ koju je sažeo na sljedeći način: "Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo dozvoliti poniženje ni Srbije, niti njenih građana."

Veleposlanici Kvinte zatražili su pak "deeskalaciju krize" na sjeveru Kosova.

A onda je Vučić u još jednom gostovanju na svojoj omiljenoj televiziji, TV Pinku, prepričao kako je, navodno, razgovarao s veleposlanicima zapadnih zemalja. 

Vučić tvrdi da je "ambasadoru jedne od najmoćnijih zemalja svijeta" rekao "jesi li ti normalan, bre?"

"Hoćeš li ti odlučivati gdje će se kretati na teritoriju centralne Srbije naše jedinice, jesi li ti normalan bre, čovječe?!? Jesi li ti normalan bre, jesi li normalan?!? Možete zamisliti u kakvom sam emocionalnom stanju bio kad sam to govorio ambasadoru jedne od najmoćnijih zemalja svijeta", rekao je Vučić u gostovanju na Pinku, prenosi srpski N1. 

Istaknuti srpski odvjetnik za ljudska prava i donedavni izvršni direktor Fondacije Otvoreno društvo Srbije, Milan Antonijević, na Twitteru je optužio Vučića da laže.

"Narode moj, otkrit ću vam jednu istinu, nikada predsjednik Srbije nije vikao na ambasadore, jest ih vrijeđao na televiziji, pred vama, onako odokativno i đuture, da ne znate na koga zaista misli, ali uživo nije nikada", napisao je Antonijević na Tviteru.

Vučić je i prije tjedan izjavio da je odbio prijedlog Kvinte za rješenje trenutne krize na granici, no nije objasnio što je taj prijedlog podrazumijevao.

"To je rješenje kojim bi oni zaboravili 70 posto onoga što su namjeravali raditi Albanci na administrativnoj liniji, ali bi uveli 20-30 posto mjera. Dobio sam za odbijanje suglasnosti Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina. Ne možete tako razgovarati sa Srbijom", poručio je tada srpski predsjednik. 

 

Nakon što su posljednjih dana granicu nadlijetali srpski avioni i helikopteri, u ponedjeljak su blokirane granične prijelaze Jarinje i Brnjak u dva navrata nadlijetali helikopteri KFOR-a, u čijoj misiji sudjeluju i hrvatske snage. 

Novi incident: Napadnuta grupa srpskih civila u Kosovskoj Mitrovici, uhićeno 10 napadača

U međuvremenu je došlo do još jednog ozbiljnog incidenta na sjeveru Kosova, gdje živi najveći dio malobrojnih kosovskih Srba. Grupa od 11 kosovskih Srba napadnuta je ispred ureda kosovskog ministarstva poljoprivrede u južnom dijelu Kosovske Mitrovice (gdje su kosovski Albanci u većini, za razliku od sjevernog dijela grada gdje su u većini Srbi), javlja kosovski portal Kossev, a prenosi Nova.rs. Zbog napada je uhićeno deset osoba, uključujući dvojicu maloljetnika.

Kosovska policija nije izvijestila o nacionalnosti napadnutih i napadača, ali dala je do znanja da je slučaj predan srpskim tužiteljima, implicirajući da su napadnuti Srbi.

To je onda potvrdio ured za Kosovo i Metohiju srpske vlade, koji je u priopćenju naveo da je napad na grupu Srba u južnom dijelu Kosovske Mitrovice koji su otišli u južni dio Kosovske Mitrovice da bi obavili administrativne poslove - nedopustiv incident koji je nastavak i posljedica akcija Prištine, čiji specijalci danima provociraju srpski narod na prijelazima na sjeveru Kosova, prenosi srpski N1.

Dodali su da Srbi neće biti meta za iživljavanje ekstremista, da je "napad na svakog Srbina na Кosovu i Metohiji napad na čitav srpski narod“ i da će "inspiratori hajke“ odgovarati za to što čine, ne precizirajući koga drže za "inspiratore hajke".

"Multietničko društvo se ne pravi noževima, bocama, demonstracijama sile niti mržnjom prema susjedima i sugrađanima i ovih dana je postalo više nego jasno da Priština želi da Srba ili nema ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje“, zaključuje ured srpske vlade u oštrom priopćenju.

>> Što Vučić izvodi s Kosovom? "Njegovo kompromisno rješenje je podjela Kosova"

Podsjetimo, prošlog tjedna kosovska specijalna policija ROSU brutalno je premlatila trojicu srpskih civila koji tvrde da uopće nisu išli na barikade na graničnim prijelazima, već u sječu drva.

Srbi sa sjevera ne znaju kako dalje mogu prelaziti granicu

Srbi sa sjevera Kosova objašnjavaju da se nitko ne bavi problemom koji je veći od probnih, privremenih tablica i poručuju da im nedostaju informacije što dalje, piše N1.

"Tu govorimo o 9000 automobila, autobusa i kamiona koji imaju tablice KM (Kosova i Metohije, kako Srbija naziva Kosovo, čiju neovisnost ne priznaje) ili srpske tablice gradova na Kosovu i Metohiji koji ne dobivaju probne i za sada znamo da je plan kosovske vlade da zapljenjuje tablice. Ja bih voljela da se to tiče mnogih i da se ne samo taj, već svi kompleksni problemi kosovskih Srba razumiju, ali ja mislim da srpska politika nije kadra baviti se time i zbog toga predsjednik Vučić uspijeva monopolizirati tu temu, pa ni njegovi bliski suradnici ne mogu objasniti što se događa na Kosovu jer ih ne interesira", rekla je za N1 Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

 

Srpski ministar obrane Nebojša Stefanović obišao je preko vikenda dvije srpske vojne baze nedaleko granice s Kosovom. On je danas za TV Pink izjavio da je vojska "spremna braniti svoj narod" i da je podizanje borbene spremnosti i njeno prisustvo duž linije s Kosovom "prije svega preventivan mehanizam".

"Na našem teritoriju imamo pravo raspoređivati, nitko nam neće govoriti što da radimo, to je naša suverena odluka. Ne kršimo nijedan međunarodni sporazum, vojska nije ušla nigdje gdje ne treba ući", rekao je Stefanović, ponavljajući Vučićevu poruku. 

Vojnici KFOR-a došli na granične prijelaze

Vojnici KFOR-a pojavili su se u ponedjeljak u blizini administrativnog prijelaza Jarinje gdje su već osam dana smješteni pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, a iz KFOR-a su za Kosovo online rekli da pomno prate situaciju na cijelom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova. Riječ je o američkim, poljskim i kanadskim vojnicima u okviru misije KFOR-a.

"KFOR pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 1999. - kako bi se osiguralo sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. KFOR je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sjeverno Kosovo", naveli su iz KFOR-a za Kosovo online.

U ponedjeljak je i veleposlanstvo SAD-a u Srbiji objavilo na Twitteru da su američki i kanadski vojni atašei posjetili prijelaze Jarinje i Brnjačka kako bi dobili bolji uvid u situaciju na terenu. 

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da je s ministrom policije Đeljaljom Svečljom imao sastanak sa zapovjednikom KFOR-a, na kojem su razgovarali o sigurnosnoj situaciji, ali da nema informaciju da se KFOR sprema intervenirati na sjeveru Kosova i zamijeniti specijalne jedinice kosovske policije, kako su špekulirali pojedini albanski mediji.

Pročitajte više