Ministrica o porukama šefu Hrvatskih šuma: Raspitivala sam se o premještaju trudnice

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

MINISTRICA poljoprivrede Marija Vučković za Index se očitovala o prepisci s bivšim predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem. Kazala je da nijedna osoba koja se spominje u porukama nije primljena na dužnost.

>>Šefu Šuma pisala i Vučković: "Ministrice, ne brinite, neka pošalje životopis"

Portal 24sata objavio je sinoć da su ministrica poljoprivrede Marija Vučković, saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić i ministar graditeljstva Branko Bačić pisali Jakupčiću.

Vučković 2. listopada piše Jakupčiću: "Domagoj Magdić. Šumarija Ogulin." Jakupčić odgovara: "OK. On je upravitelj Šumarije Josipdol. Ima ambicije za drugo radno mjesto." Vučković odgovara potvrdno.

"Ministrice, Domagoj Magdić iz UŠP-Ogulin, Šumarija Josipdol, da bi bio to što želi, mora prije svega, položiti ispit u našoj Komori. On to zna i rekao je da će položiti do Nove godine. Pozdrav", piše Jakupčić, prenosi 24sata.

"Jel vi primate pripravnike šumarske struke? Više šumarske škole Dalmacija?" pita Vučković u siječnju 2020. "Ministrice, naravno da ćemo primiti. Neka životopis pošalje na moje ime, Branimirova 1, Zagreb", odgovara Jakupčić.

Vučković: Radilo se o trudnici kojoj je bilo teško putovati

Pitali smo Vučković da se očituje. Ovo je njezin odgovor.

"U vezi s objavljenim porukama u javnim medijima, očitujem se kako nikad nisam od bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića tražila pojedinačne usluge protivne propisima i zakonu.

U slučaju gospodina Domagoja Magdića zaposlenog u Šumariji Josipdol, u jednoj prigodi sam zamoljena provjeriti zadovoljava li uvjete za drugo radno mjesto, sukladno sistematizaciji, pri čemu je iz objavljenih poruka vidljivo da gospodin Jakupčić povratno obavještava koji su uvjeti za takvo radno mjesto. Nikad više u nijednoj prigodi nisam pitala za gospodina Magdića.

Netočno je da sam tražila prijem točno određenog pripravnika putem poruke, naprotiv, moje je pitanje, slijedom upita na različitim događanjima ili susretima, bilo prima li tvrtka Hrvatske šume uopće pripravnike šumarske struke u Dalmaciji.

Nadalje, što se tiče poruka koje spominju premještaj određene osobe, mogu reći da se ovog razgovora sjećam, i koliko se sjećam, radilo se o osobi u drugom stanju koja je radila na mjestu revernika u Šumariji Donji Lapac te je imala problema u to vrijeme s dugotrajnim putovanjima. Premještena je u Šumariju Lekenik gdje, prema posljednjim informacijama, i danas radi kao revernik, diplomirani inženjer šumarstva.

Na kraju, u vezi s tvrtkom Cedar,  pri čemu iz objave ne vidim nikakve moje poruke, sjećam se dopisa u vezi s navedenom tvrtkom poslanih od strane jedinice lokalne samouprave na kojoj je tvrtka imala sjedište. Koliko je meni poznato, tvrtka Cedar je, nažalost, otišla u stečaj, a prije toga je podmirila sva dugovanja prema  Hrvatskim šumama.

Nijedna osoba koja se spominje u porukama nije primljena na radno mjesto za vrijeme moje dužnosti", stoji u odgovoru.

Jakupčiću pisali i Frka Petešić, Filipović...

>>Ovo su poruke Plenkovićevih ljudi o uhljebljivanju: "Bit će primljen s drugima"

Podsjetimo, tjednik Nacional objavio je poruke koje terete glasnogovornika vlade Marka Milića i HDZ-a Zoltana Kaboka da su određenim osobama omogućili zapošljavanje u Hrvatskim šumama preko predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića, no oba su glasnogovornika demantirala optužbe. 

Nacional je u novom broju objavio prepisku između glasnogovornika vlade i prvog čovjeka Hrvatskih šuma. Iz nje proizlazi da je Milić tražio Jakupčića da zaposli određenu osobu u tvrtki kojoj je na čelu.

Osim poruka koje su izmjenjivali Jakupčić i glasnogovornik vlade Marko Milić, Nacional je objavio i poruke koje su s Jakupčićem izmjenjivali Gordan Jandroković, Davor Filipović, koji je tada bio u Nadzornom odboru Hrvatskih šuma, te Krunoslav Katičić.

Nacional piše i kako je Zvonimir Frka Petešić kod Jakupčića intervenirao za tvrtku Akuo Energy Med, ali ne vidi se iz poruke zbog čega i što je tražio.

Pročitajte više