Vulin: Ne želimo biti dio kluba u kojem će hrvatski kompleksi i osveta biti zakon

Foto: EPA

MINISTAR unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je povodom toga što Srbija neće moći uvoziti rusku naftu od 1. siječnja da je "bolje biti i vojno i politički neutralna zemlja, nego član kluba u kojem će hrvatski kompleksi i osveta biti zakon i pravilo".

Vulin je u priopćenju naveo da je jedina dosljednost politike Europske unije "osveta slobodnim narodima", dok je Hrvatsku nazvao "iskompleksiranom ustaškom državom", prenosi N1.

"Objašnjenje da Bugari imaju rusku rafineriju u Burgasu nije se odnosilo na činjenicu da i Srbi u Pančevu imaju rusku rafineriju. Nije ustašama i njihovim saveznicima važno ima li nešto smisla, već hoće li to naškoditi Srbiji. Ustaškim zahtjevom koji je usvojila Europska unija, Srbija je prisiljena kupovati skuplju iračku naftu i tako gubiti stotine milijuna eura koje je mogla korisnije upotrijebiti", napisao je ministar unutarnjih poslova.

Najavio gradnju naftovoda

Dodao je da će Srbija u bliskoj budućnosti morati razmisliti o izgradnji naftovoda u partnerstvu s drugim zemljama, jer "gdje god ustaše budu mogle napakostiti i naškoditi Srbiji, oni će to i napraviti".

On je ocijenio da Europska unija nije uvela osmi paket sankcija Rusiji, već prvi paket sankcija Srbiji.

Hrvatska je zahtijevala da se u osmom paketu sankcija EU Srbiji ne dozvoli dopremanje ruske nafte preko Janafa.

Prvobitni prijedlog Europske komisije predviđao je izuzetak kad je riječ o snabdijevanju s Jadranskog naftovoda, ali je na inzistiranje pojedinih država članica EU taj prijedlog odbijen, jer je stav da nema opravdanja zbog kojeg bi Srbija bila izuzeta.

Pročitajte više