Wagner: U Srbiji smo otvorili centar suradnje, obračunat ćemo se s liberalnim Rusima

Screenshot: Twitter

WAGNER grupa, ruska privatna plaćenička vojna skupina s bliskim vezama s Kremljom, objavila je na Telegramu da je u Srbiji formiran njen "rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i suradnje Orlovi", javlja Danas.rs.

"Žurimo vam predstaviti novog rezidenta PMC Wagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i suradnje Orlovi. Ideolog i voditelj Centra je Aleksander Lisov", navode na platformi Telegram.

U objavi podsjećaju da su Lisova 2017. godine "kao rezultat njegovih dobrotvornih aktivnosti prištinske vlasti uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritorij nepriznate Republike Kosovo".

"Obračun s ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju"

Navode i da je misija centra "sprovođenje javne diplomacije" čiji je cilj da jača i razvija prijateljske odnose između Rusije i Srbije uz pomoć "meke moći".

"Orlovi, kao štićenici PMC Wagner centra, bave se informacijskim obračunom s ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju provoditi antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda", pišu u objavi.

Stradner: Koji dio ove poruke Zapad ne razumije?

Reagirajući na Twitteru, Ivana Stradner, znanstvena suradnica američkog Fonda za obranu demokracije i stručnjakinja za hibridno ratovanje, rusku propagandu i dezinformacije, podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci najavila ovakvu vrstu suradnje između Rusije i Srbije.

"Prije nekoliko mjeseci sam najavila suradnju Rusije i Srbije u području informacijske sigurnosti i ljudi su mi rekli da sam paranoična! Događa se evo suradnja Wagner centra i Srbije. Koji dio ove poruke Zapad ne razumije", napisala je Stradner na Twitteru.

Pročitajte više

 

Pročitajte više