Wall Street blago porastao nakon nesigurnog trgovanja

Foto: EPA

U VRLO nervoznoj trgovini na Wall Streetu u četvrtak su burzovni indeksi porasli jer su investitore smirila uvjeravanja američke ministrice financija Janet Yellen da će se poduzeti mjere za očuvanje sigurnosti bankovnih depozita.

Dow Jones indeks porastao je u četvrtak 0.23 posto, na 32.105 bodova, S&P 500 za 0.30 posto, na 3948 bodova, a Nasdaq indeks za 1.01 posto, na 11.787 bodova. Sva tri američka burzovna indeksa u zadnjem satu trgovanja promijenila su smjer i završila u pozitivnom području, nakon izjava Yellen u Kongresu.

Investitori i dalje zabrinuti situacijom u regionalnim bankama

Ministrica je na saslušanju u parlamentu izjavila da su regulatori spremni poduzeti daljnje akcije kako bi stabilizirali američke banke. Tako je donekle umirila investitore nakon propasti dviju regionalnih banaka u SAD-u.

Ipak, povećanja kamatnih stopa koja provode središnje banke u zapadnom svijetu kako bi suzbile galopirajuću inflaciju opteretila su bankarski sektor, što se najbolje vidjelo propašću Silicon Valley i Signature banke. Investitori su stoga i dalje zabrinuti u vezi situacije u američkim regionalnim bankama. 

S&P 500 indeks bankarskog sektora pao je u četvrtak 1.2 posto, na najnižu razinu od studenog 2020., te je sada više od 40 posto niži u odnosu na rekordnu razinu u veljači 2022. Od 11 najvažnijih sektora S&P 500, samo su komunikacijski i tehnološki završili trgovanje u plusu.

"Tržište nam govori da postoji mnogo različitih načina za tumačenje svega što se govori"

"Promatrate tržište i vidite da u kratkom roku brzo mijenja smjer temeljem tumačenja pojedinih tržišnih sudionika o tome što je netko rekao i kako to utječe na njihovo trgovanje. U cjelini, tržište nam govori da postoji mnogo različitih načina za tumačenje svega što se govori", kaže Thomas Martin iz Global Investmentsa.

A na europskim je burzama u četvrtak većina najvažnijih indeksa pala, nakon što je britanska središnja banka podigla kamatne stope za 0.25 postotnih bodova. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0.89 posto, na 7499 bodova, a frankfurtski DAX za 0.04 posto, na 15.210 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0.11 posto, na 7139 bodova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više