Wall Street pao nakon poruka Feda, ali američko gospodarstvo je i dalje snažno

Foto: EPA

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali, nakon što je američka središnja banka poručila da bi zbog visoke inflacije kamate mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 0.22 posto, na 34.440 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.94 posto, na 4.402 boda, a Nasdaq indeks 1.53 posto, na 13.469 bodova.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda ostavili su nakon dvodnevne sjednice ključne kamatne stope nepromijenjene.

No većina njih procjenjuje da će zbog povišene inflacije do kraja godine trebati još jednom povećati kamate za 0.25 postotnih bodova, u raspon od 5.50 do 5.75 posto.

Prognoze čelnika Feda pokazuju, pak, da bi se kamate mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Iduće godine je moguće smanjenje kamata

Procjenjuju, naime, da je iduće godine moguće smanjenje kamata u dva navrata, dva manje nego što su očekivali u lipanjskim procjenama. Tako bi se iduće godine kamata snizila za ukupno 0.50 postotnih bodova, na 5.1 posto.

Inflacija popušta, ali nedovoljno brzo. Tako bi, procjenjuju čelnici Feda, inflacija do kraja godine mogla pasti na 3.3 posto, nižu razinu nego što se očekivalo u lipanjskim procjenama, no još uvijek znatno iznad Fedove ciljane razine od 2 posto. Na tu ciljanu razinu inflacija bi mogla pasti tek 2026. godine.

Gospodarstvo je, pak, i dalje snažno, pa je smanjen rizik od recesije. Procjenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini Fed je povećao na 2.1 posto, što je dvostruko više u odnosu na prethodne procjene. Iduće bi se godine rast usporio na 1.5 posto.

Stopa nezaposlenosti trebala bi, pak u ovoj godini iznositi 3.8 posto, dok se prije očekivalo 4.1 posto.

Na konferenciji za medije predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je postignut napredak u borbi s inflacijom, ali da bi stopa trebala biti još niža da bi se moglo reći da je inflacija savladana.

„Fed zapravo i nije zaljuljao čamac. Poručio je da je gospodarstvo snažno i smanjio procjene o broju rezova kamata iduće godine, što navodi na zaključak da će se kamate vjerojatno zadržati na povišenim razinama dulje razdoblje”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Nakon nestabilnog trgovanja, burzovni su indeksi jučer završili u minusu ponajviše zbog pada cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Microsoft i Nvidia.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.93 posto, na 7.731 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0.75 posto, na 15.781 bod, a pariški CAC 0.67 posto, na 7.330 bodova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više