Wall Street pao, u fokusu zapisnik Feda

Foto: EPA

NA WALL STREETU su burzovni indeksi pali zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija, no podršku tržištu pružila je nada da Fed u rujnu neće povećati kamate tako agresivno kao dosad.

Dow Jones pao je 171 bod ili 0,50 posto, na 33.980 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,72 posto, na 4.274 boda, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 12.938 bodova.

Pad cijene dionice Targeta

Nakon što su dan prije solidni kvartalni poslovni rezultati trgovačkih lanaca Walmarta i Home Depota ohrabrili ulagače, jučer su ih razočarali rezultati Targeta.

Cijena dionice tog trgovačkog lanca pala je više od 2,5 posto, dok je indeks cjelokupnog trgovačkog sektora skliznuo 1,2 posto.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja, što se, među ostalim, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila je rezultate za drugo tromjesečje, pri čemu je njihova dobit porasla oko 9,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prije mjesec i pol dana očekivao se rast zarada za 5,6 posto.

I dok su ulagače jučer razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, ohrabrio ih je zapisnik s nedavne sjednice američke središnje banke.

Fed će podići kamatnu stapu za 0.50?

Iz tog su zapisnika ulagači zaključili da bi Fed u rujnu mogao podići kamatne stope za 0,50, a ne 0,75 postotnih bodova, kako se dosad očekivalo.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamatne stope za 2,25 postotnih bodova.

To će usporiti rast gospodarstva, no ulagači se nadaju da će ga Fed 'mekano prizemljiti', a ne gurnuti u duboku recesiju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 7.515 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,04 posto, na 13.626 bodova, a pariški CAC 0,97 posto, na 6.528 bodova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više