Wall Street porastao. Očekuju se važna izvješća

Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu su jučer burzovni indeksi porasli, nakon oštrog pada prošloga tjedna, no trgovalo se oprezno jer su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli nove najviše razine u 16 godina. Dow Jones ojačao je 0.13 posto, na 34.006 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.40 posto, na 4.337 bodova, a Nasdaq indeks 0.45 posto, na 13.271 bod.

To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru, u prosjeku za 1.3 posto, i rudarskom, za 0.8 posto, zbog rasta cijena sirovina. No, trgovalo se oprezno jer su prinosi na američke državne obveznice dosegnuli nove najviše razine u 16 godina.

Posljedica je to prošlotjednih procjena čelnika američke središnje banke da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Pad na europskim burzama

"Na tržištu se trenutno vodi rat između onih koji su zabrinuti zbog toga što će kamate ostati povišene dulje razdoblje i 'bikova' koji smatraju da je korekcija tržišta završena i da bi trebalo kupovati dionice", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovoga tjedna biti objavljeno nekoliko važnih izvješća, među ostalim, o inflaciji, proizvodnji i bruto domaćem proizvodu (BDP) u SAD-u. Od kraja srpnja S&P 500 indeks izgubio je 5.5 posto, no u odnosu na početak godine i dalje je u plusu oko 13 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.78 posto, na 7.623 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.98 posto, na 15.405 bodova, a pariški CAC 0.85 posto, na 7.123 boda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više