Wall Street porastao treći dan zaredom

Foto: EPA

NA WALL Streetu su burzovni indeksi porasli i u srijedu, treći dan zaredom, čime su nadoknadili gotovo sve gubitke nastale od pojave omikrona jer su posljednjih dana popustila strahovanja u vezi s tom varijantom koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 35 bodova ili 0.10 posto, na 35.754 boda, dok je S&P 500 porastao 0.31 posto, na 4701 bod, a Nasdaq indeks 0.64 posto, na 15.786 bodova.

Nakon snažnog rasta cijena dionica u posljednja tri dana, S&P 500 indeks našao se jučer samo jedan bod ispod razine na kojoj je bio prije otprilike dva tjedna, kada je tržišta uzdrmala vijest o pojavi nove varijante koronavirusa.

Tada je ta vijest izazvala oštar pad svjetskih burzi pa je, primjerice, S&P 500 u sljedećih nekoliko dana potonuo više od 4 posto.

No taj je indeks posljednjih dana nadoknadio gotovo sve te gubitke jer su popustila strahovanja od omikrona, nakon poruka stručnjaka da je ta varijanta virusa možda zaraznija od prethodnih, ali vjerojatno manje opasna.

Zahvaljujući tome, ulagači se nadaju da države neće ponovo uvoditi restriktivne mjere za suzbijanje širenja virusa, što bi usporilo oporavak gospodarstava od koronakrize.

No jučer je britanska vlada poručila da bi mogla uvesti strože mjere, između ostalog preporučiti da se radi od kuće.

S druge strane, proizvođači cjepiva poručuju da rade na cjepivima protiv omikrona, dok su Pfizer i BioNTech jučer objavili da tri doze njihovog cjepiva protiv covida-19 neutraliziraju novu varijantu.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.04 posto, na 7337 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.80 posto, na 15.687 bodova, a pariški CAC 0.72 posto, na 7014 bodova.

Pročitajte više