Wall Street porastao, fokus na odluci Feda o kamatnim stopama

Foto: EPA

NA Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom jer se bankarski sektor stabilizirao i jer ulagači vjeruju da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata.

Dow Jones ojačao je 0.98 posto, na 32.560 bodova, dok je S&P 500 porastao 1.30 posto, na 4002 boda, a Nasdaq indeks 1.58 posto, na 11.860 bodova.

Porasle cijene dionica u 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa

Cijene dionica porasle su jučer u osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše u energetskom, zahvaljujući oporavku cijena nafte nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Snažno su, u prosjeku više od 3.5 posto, porasle i cijene dionica u bankarskom sektoru jer su popustila strahovanja od bankarske krize. Ipak, S&P indeks bankarskog sektora i dalje je u minusu od početka ovoga mjeseca oko 18 posto.

Cijena dionice First Republica, banke koja je najviše bila u fokusu nakon propasti Silicon Valley i Signature banke, skočila je jučer 29 posto nakon vijesti da nekoliko najvećih američkih banaka dogovara ulaganje u tu posrnulu banku.

"Tržište spoznalo da kriza nije kriza bankarskog sektora"

"Tržište je došlo do spoznaje da bankarska kriza zapravo nije kriza sektora, nego pojedinih banaka. Ovih dana su i javni i privatni sektor pokazali da mogu podržati slabe institucije", kaže Oliver Pursche, predsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Rast tržišta zahvaljuje se i očekivanjima da će zbog problema u bankarskom sustavu i popuštanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

U utorak je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, a priopćenje će biti objavljeno u srijedu, kada će i predsjednik Feda Jerome Powell održati konferenciju za medije.

Očekuje se da će Fed usporiti s povećanjem kamate

Još nedavno očekivalo se da će Fed na ovoj sjednici povećati kamate za agresivnih 0.50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0.25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca.

"Fed će povećati kamate za 0.25 postotnih bodova, a reakcija tržišta ovisit će ponajviše o tome što će Powell poručiti o gospodarstvu, inflaciji i situaciju u bankarskom sektoru", kaže Pursche.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1.79 posto, na 7536 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1.75 posto, na 15.195 bodova, a pariški CAC 1.42 posto, na 7112 bodova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više