Wall Street porastao

Foto: EPA

NA Wall Streetu su u utorak cijene dionica snažno porasle jer su nove naznake popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u podržale nadu da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Dow Jones porastao je 1,09 posto, na 34.086 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,46 posto, na 4.076 bodova, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 11.584 boda.

Indeksi nadoknadili sve gubitke od dana ranije

Tako su indeksi nadoknadili sve gubitke od prethodnog dana, a cijene dionica porasle su u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500.

To se ponajviše zahvaljuje podatku da su troškovi rada u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle po najnižoj stopi u godinu dana jer je usporen rast plaća. To je podržalo tezu da će čelnici Feda na ovotjednoj sjednici kamate povećati za samo 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Odluke Feda bit će objavljene u srijedu, a nakon priopćenja predsjednik banke Jerome Powell održat će konferenciju za medije koja bi mogla dati smjernice ulagačima po pitanju daljnjeg kretanja kamata.

Ulagači se nadaju da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda je većina čelnika Feda poručila da će trebati povećati kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

Više od očekivanog pale zarade kompanija iz sastava S&P 500

Upravo zbog tih nada cijene su dionica od početka godine snažno porasle. S&P 500 indeks osvojio je u siječnju 6,2 posto, dok je Nasdaq skočio 10,7 posto. U fokusu ulagača ovih su dana i kvartalni poslovni rezultati. Izvješća je dosad objavilo više od 150 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je oko 68 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

No, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju pale oko 3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok se još početkom godine očekivao pad zarada za 1,6 posto.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 7.771 bod, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,01 posto, na 15.128 bodova, a pariški CAC 0,01 posto, na 7.082 boda.

Pročitajte više

 

Pročitajte više