Wall Street znatno pao

Foto: EPA

NA WALL Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer inflacijski pritisci u SAD-u ne popuštaju tako brzo kako su se ulagači nadali, pa se postavlja pitanje do koje će razine Fed povećati kamatne stope.

Dow Jones skliznuo je 1.4 posto, na 33.947 bodova, dok je S&P 500 pao 1.8 posto, na 3998 bodova, a Nasdaq indeks 1.93 posto, na 11.239 bodova. Nakon rasta dva tjedna zaredom ti su indeksi znatno pali na početku novog tjedna.

Tržište je posljednjih tjedana raslo zahvaljujući nadi ulagača da će američka središnja banka već od prosinca usporiti tempo povećanja kamatnih stopa. Većina analitičara očekuje da će Fed ovoga mjeseca povećati kamate za samo 0.50 postotnih bodova nakon serije povećanja za 0.75 bodova.

Međutim, popuštanje inflacijskih pritisaka ne ide tako brzo kako su se ulagači nadali. U petak objavljeni podaci s američkog tržišta rada pokazali su da broj zaposlenih i dalje raste iznad očekivanja te da rastu i plaće, što podržava potrošnju, ali i inflacijske pritiske. Jučer objavljeni podaci pokazali su, pak, da i dalje znatno rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, a da raste i zaposlenost u tom sektoru.

Pročitajte više

 

Pročitajte više