WHO: Broj smrtnih slučajeva od covida u svijetu pao, ali raste broj novih slučajeva

Foto: EPA

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila je da je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa na globalnoj razini pao za oko 21 posto u proteklom tjednu. No kažu da je broj zaraženih porastao u većini dijelova svijeta.

U svom tjednom izvješću WHO je naveo da je broj novih slučajeva zaraze prošlog tjedna iznosio oko 3.5 milijuna, što je porast od jedan posto od kraja ožujka, piše AP.

Broj slučajeva povećao se u Americi, Africi, Bliskom istoku te zapadnom Pacifiku, dok je u Europi i u jugoistočnoj Aziji opao. Zabilježeno je oko 9000 smrtnih slučajeva povezanih s covidom. Prijavljeni podaci o koroni ne uključuju podatke o epidemiji koje je objavila Sjeverna Koreja. Ta država još nije službeno podijelila podatke o zarazama s WHO-om.

Puno slučajeva u Kini

Čelnik WHO-a Tedros Adhan Ghebreyesus rekao je da je iznimno zabrinut zbog širenja covida u Sjevernoj Koreji, ističući da stanovništvo nije cijepljeno i da postoji značajan broj ljudi s lošim zdravstvenim stanjem i imunitetom. Istaknuo je da to dovodi do teže bolesti i smrti.

Tedros je rekao da WHO radi na uvjeravanju Sjeverne Koreje da podijeli više informacija i prihvati pomoć, uključujući tehničku podršku, cjepiva, testove i lijekove. No do sada država nije dala nikakav odgovor. 

Najveći broj prijavljenih slučajeva u zapadnom Pacifiku ima Kina, koja bilježi porast od 94 posto, što znači preko 389.000 novih slučajeva zaraze. Kineske vlasti su rekle da će idući tjedan dopustiti ponovno otvaranje nekih trgovačkih centara i restorana u Šangaju. 

 

 

Pročitajte više