WHO: Indijski soj korone i dalje izaziva zabrinutost diljem svijeta

Foto: EPA

VIRUSNA varijanta B.1.617, koja se prvi put pojavila u Indiji prošle godine, izaziva globalnu zabrinutost, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Radi se o varijanti koja izaziva zabrinutost na globalnoj razini", izjavila je na sastanku Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19. "Postoje neke dostupne informacije koje upućuju na povećanu prenosivost."

Broj novozaraženih i preminulih od koronavirusa u Indiji se u ponedjeljak približio dnevnom rekordnom iznosu, zbog čega se vlada premijera Narendre Modija poziva da zatvori drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu.

WHO je priopćio da je dominantna varijanta B.1.617 prvi put identificirana u Indiji prošlog prosinca, iako je ranija verzija zabilježena u listopadu 2020.

Ova se varijanta već proširila u druge države, a mnoge su zemlje odlučile blokirati ili ograničiti dolaske iz Indije. 

Van Kerkhove je naglasila da će o toj varijanti i njezinim trima verzijama više informacija biti dostupno u utorak.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da Zaklada Svjetske zdravstvene organizacije pokreće kampanju pod nazivom "Zajedno za Indiju", u svrhu prikupljanja sredstava za opskrbu kisikom i nabavu lijekova i zaštitne opreme za zdravstvene djelatnike. 

Pročitajte više