KORONAVIRUS U SVIJETU

Preporuka WHO-a: Treba smanjiti dozu Pfizerova cjepiva za djecu mlađu od 12

Ilustracija: Shutterstock

SVJETSKA zdravstvena organizacija preporučila je da se produlji uporaba smanjene doze Pfizerova cjepiva među djecom u dobi od pet do 11 godina.

Preporučena doza je 10 mikrograma umjesto 30

Preporuka je objavljena nakon što je Strateška savjetodavna skupina stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala sastanak o evaluaciji cjepiva koje se trenutačno preporučuje za cijepljenje osoba u dobi od 12 godina i starijih. Preporučena doza za mlađu populaciju je 10 mikrograma umjesto 30 mikrograma, koliko se daje osobama iznad 12 godina.

"Ova dobna skupina (pet do 11) u skupini je najnižeg prioriteta za cijepljenje osim djece s komorbiditetima", rekao je predsjednik SAGE-a Alejandro Cravioto na brifingu za medije.

Pfizerovo cjepivo za djecu već je odobreno u nekoliko zemalja

Cjepivo Pfizer/BioNTech već je odobreno za uporabu u toj dobnoj skupini u nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Izrael i Europsku uniju. Ravnateljica Odjela WHO-a za cijepljenje Kate O'Brien rekla je da su klinička ispitivanja pokazala da nema bojazni za primjenu Pfizerovog cjepiva među djecom od pet do 11 godina.

Panel je također preporučio da se četiri do šest mjeseci od primarne serije cijepljenja booster dozama Pfizerovog cjepiva cijepe prioritetne skupine, stariji i zdravstveni radnici. Zemlje s umjerenom do visokom stopom cijepljenja trebale bi dati prioritet visoko rizičnim skupinama i cijepiti ih booster dozama prije nego što ponude cjepiva manje rizičnim skupinama, savjetuju stručnjaci.

Pročitajte više