Već se najavljuje novo pogoršanje vremena, bit će obilne kiše

Foto: Borna Filic/PIXSELL

U VEĆINU Hrvatske jučer i noćas stiglo je osjetno zahlađenje, a bilo je i nevremena koje je u dijelovima kontinentalne Hrvatske prouzročilo materijalne štete.

Štete su pretrpjele Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Osječko-baranjska županija te Ludbreg. 

U Istri se jučer stvorio tornado koji je rušio stoljetne hrastove i savio HEP-ov stup.

U Hrvatskoj su i danas moguća nevremena, prije svega na sjevernom Jadranu, a u četvrtak nas čeka novo pogoršanje vremena.

Vrijeme danas

Danas će u većini krajeva biti djelomice sunčano i osjetno svježije, uz najvišu dnevnu temperaturu između 23 i 28, a na Jadranu od 28 do 33 stupnjeva Celzijevih, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

Uz promjenljivu naoblaku ponegdje kiša i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, te na sjeverozapadu, gdje će biti najoblačnije.

U Dalmaciji pretežno sunčano.

Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni i sjeverni, a u Lici jugozapadni.

Na Jadranu će puhati većinom umjeren sjeverozapadni i zapadni, duž obale ponegdje i jugozapadni vjetar.

Najviša dnevna temperatura između 23 i 28, na Jadranu od 28 do 33 stupnjeva Celzijevih.

U Dalmaciji pretežno sunčano, na kontinentu tmurno i svježe

Dok će se na obali Jadrana, a posebno u Dalmaciji, zadržati pretežno vedro, na kontinentu će biti tmurnije, osobito u središnjoj i sjeverozapadnoj unutrašnjosti, gdje jutros ima i slabe oborine. 

Nestabilna je i dalje atmosfera uslijed premještanja hladne fronte dalje na istok. I u nastavku dana bit će još kiše i pljuskova praćenih grmljavinom, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, gdje još može biti lokalno obilnije oborine.

Na sjevernom dijelu obale lokalno su mogući neverini. Stoga je i dalje na snazi upozorenje putem sustava Meteoalarm, za Istru, Kvarner i podvelebitsko područje, gdje je moguće grmljavinsko nevrijeme. Pljuskovi s grmljavinom ponajprije se očekuju u Istri. 

Poslijepodne će se naoblaka postupno smanjivati.

Žuto upozorenje izdano je i za dubrovačku regiju, zbog visokih temperatura.

Novo pogoršanje u četvrtak

No nema potpune stabilizacije vremena, najavljuje meteorologinja N1 Tea Blažević.

Oborina će biti i u nastavku tjedna, osobito u četvrtak, kad je lokalno izgledna obilnija kiša.

Pročitajte više