Uganda donijela zakon o zabrani identificiranja kao LGBTQ osobe

Ilustracija: Unsplash

Parlament Ugande donio je zakon koji kriminalizira identificiranje kao pripadnik LGBTQ skupine, dajući vlastima široke ovlasti nad Uganđanima koji su već suočeni sa zakonskom diskriminacijom i napadima na ulici.

Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuje istospolne odnose. Ali novi zakon je prvi koji zabranjuje jednostavno identificiranje kao lezbijke, geja, biseksualne, transrodne i queer osobe, tvrde u skupini za ljudska prava Human Rights Watch.

Pristaše novog zakona kažu da je potrebno kazniti širi niz LGBTQ aktivnosti, za koje kažu da prijete tradicionalnim vrijednostima u konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.

Doživotni zatvor za homoseksualne odnose

Osim istospolnih odnosa, zakon zabranjuje promicanje i poticanje na homoseksualnost, kao i urotu za upuštanje u homoseksualne odnose.

Za kršenje zakona slijede oštre kazne, koje uključuju smrt za takozvanu tešku homoseksualnost i doživotni zatvor za homoseksualne odnose. Teška homoseksualnost uključuje homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili kada je počinitelj pozitivan na HIV.

"Naš stvoritelj Bog je sretan zbog onoga što se događa... Podržavam prijedlog zakona za zaštitu budućnosti naše djece", rekao je zastupnik David Bahati tijekom rasprave o prijedlogu zakona. "Ovdje se radi o suverenitetu naše nacije, nitko nas ne smije ucjenjivati, nitko nas ne smije zastrašivati."

Zakon će biti poslan predsjedniku Yoweriju Museveniju na potpisivanje. Museveni nije komentirao trenutni prijedlog, ali se dugo protivio LGBTQ pravima i 2013. je potpisao zakon protiv LGBTQ skupina, koji su zapadne zemlje osudile prije nego što ga je domaći sud odbacio zbog proceduralnih razloga.

Vjerski vođe i političari tvrdili da su pojedini učenici regrutirani u homoseksualnost u školama

Posljednjih tjedana vlasti Ugande su uhitile LGBTQ osobe nakon što su vjerski vođe i političari tvrdili da su pojedini učenici regrutirani u homoseksualnost u školama.

Ovog mjeseca vlasti su uhitile srednjoškolsku profesoricu u Jinji, istočnoj regiji Ugandei, zbog optužbi za "navođenje mladih djevojaka na neprirodno prakticiranje seksa".

Nakon toga je optužena za izrazito neprimjereno ponašanje i u zatvoru čeka suđenje. Policija je jučer priopćila da je uhitila šest osoba optuženih za vođenje mreže koja je bila "aktivno uključena u navođenje dječaka na sodomiju".

Pročitajte više

 

Pročitajte više