Za mjesto šefa Europskog parlamenta kandidiralo se četvero ljudi, od toga tri žene

Foto: EPA

ZA mjesto predsjednika Europskog parlamenta u drugoj polovici mandata saziva 2019. do 2024. kandidati su Roberta Metsola iz EPP-a, Alice Kuhnke ispred Zelenih, konzervativac Kosma Zlotowski i Sira Rego iz kluba Ljevice, priopćio je Europski parlament.

Zatvoren je rok za prijavu za prvi krug glasanja

Potpredsjednik Parlamenta Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal) objavio je imena četvero kandidata večeras na plenarnoj sjednici, nakon zatvaranja roka za prijavu za prvi krug glasanja.

Roberta Metsola (EPP, Malta), Alice Bah Kuhnke (Zeleni/EFA, Švedska), Kosma Zlotowski (EKR, Poljska) i Sira Rego (Ljevica, Španjolska) kratko će se predstaviti sutra u 9 sati, neposredno prije prvog kruga glasanja.

Glasanje će se održati na daljinu

Kandidate za predsjednika može predložiti klub zastupnika ili skupina europarlamentaraca koja čini takozvani niski prag, što je jedna dvadesetina zastupnika, odnosno 36 od 705 zastupnika kada su svi mandati aktivni. Kandidature se mogu istaknuti ili povući prije svakog kruga glasanja.

Za izbor predsjednika potrebna je apsolutna većina valjanih glasova, tj. 50 posto plus jedan glas, a glasanje je tajno. Zbog pandemije, glasanje će se održati na daljinu. Ako niti nakon tri kruga nema pobjednika, dva kandidata s najviše glasova iz trećeg kruga sudjeluju u posljednjem četvrtom krugu, a za predsjednika će biti izabran onaj tko ima više glasova.

Predsjednik ima široke izvršne i predstavničke ovlasti koje su navedene u članku 22. Poslovnika. Uz nabrojane dužnosti, predsjednik ima sve ovlasti potrebne za vođenje parlamentarnih postupaka i osiguravanje njihovog pravilnog vođenja, stoji u priopćenju EP-a.

Pročitajte više

 

Pročitajte više