Za obnovu Banskih dvora stigla ponuda misteriozne firme, 100 mil. kuna niža od drugih

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

STOJE li iza najpovoljnije ponude za obnovu Banskih dvora Kinezi, pita u ponedjeljak Jutarnji list, navodeći da je za radove procijenjene na 155.1 milijun kuna stigla ponuda konzorcija koja je tako povoljna da će se tražiti dokazi da nije riječ o dampinškoj cijeni.

Do 18. ožujka u vladi trebaju donijeti odluku tko će projektirati i obnoviti zgradu Banskih dvora. Procijenjena vrijednost radova na natječaju je 155.1 milijun kuna bez PDV-a. Tursko-nizozemski konzorcij, koji čine tvrtke Saridaglar Insaat iz Turske i Duttchina Agro Tech Incubation Center iz Nizozemske, dao je ponudu od 124.7 milijuna kuna bez PDV-a.

Na natječaj su pristigle još tri ponude domaćih kompanija - TEH Gradnje iz Zagreba, Međimurje Graditeljstva iz Čakovca i Radnika iz Križevaca. Njihove ponude su veće od procijenjene vrijednosti, a financijski najskuplju ponudu dala je tvrtka Međimurje Graditeljstvo, u iznosu od 241.2 milijuna kuna bez PDV-a.

Sukladno takvoj podjeli kriterija, tursko-nizozemski konzorcij već bi sada mogao slaviti novi veliki posao s obzirom na ponuđenu cijenu. No s obzirom na to da su ostale tri ponude grupirane unutar 15 milijuna kuna, dok ova ponuda daleko odskače i niža je za čak 100 milijuna kuna od prve sljedeće ponude, može se sumnjati da je ponuđena nerealno niska cijena te bi tursko-nizozemski konzorcij trebao detaljno objasniti i dokazati može li za ponuđeni iznos obaviti iznimno složene poslove projektiranja i građevinske radove obnove Banskih dvora te je li riječ o damping-cijeni.

Kakve su to firme?

U tursko-nizozemskom konzorciju tvrtka Saridaglar Insaat je građevinska kompanija koja se bavi gradnjom stadiona, bolnica, stambenih zgrada, hotela, aerodroma... Kompanija je osnovana 1980. godine sa sjedištem u Ankari. Sudeći prema referentnoj listi poslova koje su dosad obavili, riječ je o respektabilnoj građevinskoj kompaniji. Na svojim stranicama hvale se sudjelovanjem u gradnji stadiona kapaciteta 40.000 gledatelja u Maroku, gradnjom piste aerodroma Hakkari u Turskoj, gradnjom radijskog i TV tornja u Istanbulu, stambenih zgrada u Turskoj.

Uloga nizozemske kompanije Duttchina Agro Tech Incubation Center (DATIC) sa sjedištem u Rijswijku je pomalo nejasna. Tvrtka ima 20 zaposlenih, a bavi se znanstvenim istraživanjem i razvojem. Osnovana je 2012. godine, ali pod imenom China Dazong Group EU, koje koristi do 2020., kada dobiva današnje ime, piše Jutarnji list.

Pročitajte više

 

Pročitajte više