Za osmero optuženih za terorizam u Nici 2016. tužitelji traže 2 do 15 godina zatvora

Foto: EPA

U PROCESU u Nici tužitelji su zatražili između dvije i 15 godina zatvora za osmero optuženika koji su pridonijeli napadu u kojem je 86 osoba umrlo na Engleskom šetalištu 14. srpnja 2016.

Državno protuterorističko tužiteljstvo (Pnat) zatražilo je 15 godina zatvora za trojicu glavnih optuženika, koje se goni za terorističko zločinačko udruživanje, ali je ipak zatražilo od suda da ne zadrži kvalifikaciju "terorist" za jednog od njih, Ramzija Arefu, koji je osigurao oružje kojim se koristio terorist za volanom svog kamiona, ali nije znao da je on radikaliziran.

Drugi najveći teroristički napad nakon Pariza 2015.

Trojica optuženih - Ramzi Arefa, Chokri Chafroud i Mohamed Ghraieb - bili su gonjeni po optužbi za udruživanje u terorističku organizaciju.

U napadu na dan francuskog nacionalnog praznika ubijeno je 86 osoba, od kojih 15 djece i mladih, a ranjenih je bilo više od 450. Bio je to drugi najsmrtonosniji teroristički napad počinjen na francuskom tlu nakon 13. studenoga 2015. u Parizu.

Napadača je ubila policija

Počinitelja napada, Mohameda Lahouaiej-Bouhlela, 31-godišnjeg Tunižanina, koji je sjedio za upravljačem kamiona od 19 tona i njime se zaletio u mnoštvo okupljeno kako bi pratilo vatromet i koncerte organizirane za proslavu Dana francuske republike, ubila je policija.

Kako je počinitelj ubijen, suci specijalnog suda ispitivali su odgovornost sedmorice muškaraca i jedne žene, u dobi od 27 do 48 godina, a riječ je o osobama iz njegova kruga ili posrednicima za koje se pretpostavlja da su sudjelovali u trgovini oružjem za Mohameda Lahouaiej-Bouhlela.

Pročitajte više

 

Pročitajte više