Za smrt mladića u SAD-u osumnjičen i šesti policajac. "Zašto se štitilo bijelca?"

Screenshot: Memphis Police/BBC

PROTIV šestog policajca pokrenuta je disciplinska istraga zbog premlaćivanja na smrt crnca Tyrea Nicholsa, zbog kojeg su otpuštena i optužena za ubojstvo petorica policajaca crnaca, priopćila je danas policija u Memphisu.

Preston Hemphill, policajac bijelac koji od 2018. radi u tom velikom gradu na jugu Sjedinjenih Država, "privremeno je udaljen iz službe na početku istrage (...) zajedno s drugim kolegama", rekla je glasnogovornica mjesne policije Kim Elder u priopćenju ne navodeći druge pojedinosti.

Hemphill upotrijebio elektrošoker?

Tyrea Nicholsa (29) policija je uhitila 7. siječnja u Memphisu zbog prometnog prekršaja i premlatila ga. Tri dana poslije umro je u bolnici.

Događaj su snimile policijske i nadzorne kamere, a snimke su objavljene u petak. 

Na njima se vidi kako policajci grubo izvlače mladića iz vozila. Dok je ležao na tlu pošpricali su ga suzavcem i pogodili elektrošokerom. Nichols se oslobodio i počeo trčati prema kući svoje majke. Kada su ga policajci sustigli, počeli su ga udarati nogama, šakama i palicom.

Javnosti nije otkriveno koja je bila uloga svakog pojedinog policajca. No odvjetnici obitelji Tyrea Nicholsa misle da je Preston Hemphill upotrijebio elektrošoker Taser u obračunu s mladićem. Po njihovim riječima, rekao je "nadam se da će ga razbiti" kad su se njegovi kolege dali u trk za mladićem. 

Zašto je bijelac bio zaštićen od pažnje javnosti?"

"Zašto su njegov identitet i uloga u Tylerovoj smrti objavljeni tek danas?" upitali su se Ben Crump i Antonio Romanucci u priopćenju.

"Pitamo se zašto je bijelac umiješan u ovaj grubi napad bio zaštićen od pažnje javnosti, stegovnih mjera i progona?" dodaju tražeći "sve odgovore" na pitanja.

Kalvarija koju je proživio Tyre Nichols zgrozila je američku javnost. Nekoliko prosvjeda održalo se proteklog vikenda diljem zemlje, ali nisu poprimili razmjere kakve je imala mobilizacija nakon smrti Georgea Floyda kojemu je policijski službenik bijelac 2020. klečao na vratu više od devet minuta.

Objavljene snimke

Policija je objavila uznemirujuće snimke postupanja policajaca nad mladićem koji ima lisice na rukama. Radi se o četiri različite snimke.

UPOZORAVAMO DA JE SNIMKA UZNEMIRUJUĆA I NIJE ZA MLAĐE OD 18 GODINA

 

Novinar opisuje što se vidi na snimci:

 

Pročitajte više