Za sutra je za cijelu obalu upaljen narančasti alarm. Najgore će biti oko Knina

Foto: Pixsell/Bruno Fantulin/DHMZ

DRŽAVNI hidrometeorološki zavod za sutra je za cijelu obalu izdao narančasto upozorenje.

Naime, najavljena promjena vremena trebala bi zahvatiti cijelu Hrvatsku, ali za hrvatsku obalu DHMZ najavljuje jaka grmljavinska nevremena.

Narančasti meteoalarm za sutra je tako upaljen za riječku, splitsku, dubrovačku, istarsku i kninsku regiju. Narančasti alarm označava opasno vrijeme.  

Tablica opasnosti po satima, koju je objavio DHMZ, govori da će vrijeme najopasnije biti upravo u kninskoj regiji. U Kninu će se sutra, podsjetimo, održati središnja proslava obljetnice akcije Oluja.

Najviše kiše trebalo bi pasti u Kninu

Za kninsku regiju DHMZ najavljuje obilne kiše (do 70 mm) te grmljavinsko nevrijeme s kratkotrajno olujnim udarima vjetra. Vjerojatnost grmljavinskog nevremena veća je od 80%, navodi DHMZ.

Za splitsku i zadarsku regiju najavljuje se jako jugo s olujnim udarima te izraženi pljuskovi s grmljavinom. No u splitskoj regiji ipak ne bi trebalo pasti toliko kiše kao u kninskoj.

Do 60 milimetara kiše očekuje se u riječkoj regiji, za koju se također najavljuju olujni udari vjetra. 

Meteoadriatic: Izražena promjena vremena donosi nevere u Dalmaciji

Meteoadriatic javlja kako u četvrtak dolazi do novog prodora svježeg zraka sa sjeverozapada. Krajem srijede nad širom regijom, a s centrom nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom, formirat će se plitko prizemno ciklonalno polje.

Ono će nešto ojačati u noći na četvrtak i time intenzivirati termičku razliku nad područjem Jadrana i okolnih krajeva. Takva sinoptička situacija te prednja strana visinske doline stvorit će vrlo povoljne uvjete za razvoj intenzivne naoblake i oborina, navodi Meteoadriatic.

U toploj zračnoj masi koja će prekrivati veći dio Jadrana u noći na četvrtak nalazit će se izraženo polje nestabilnosti i smicanja. Uslijed utjecaja prizemnog ciklonalnog polja i advekcije ciklonalne vrtložnosti prema Jadranu očekuju se povoljni uvjeti za dinamički potencirane uzlazne struje u nestabilnoj zračnoj masi. Osobito u sprezi s orogenetskim podizanjem na Apeninima i Dinaridima, uvjeti za razvoj konvektivnih nepogoda bit će i više nego izraženi. Dolini pridružena hladna fronta prijeći će preko regije tijekom jutarnjih sati u četvrtak.

"Nije nemoguće da se negdje opet pojavi tornado"

Multićelijski i superćelijski mezoskalni sustavi bit će česta pojava u regiji, a premještat će se iz smjera jugozapada prema sjeveroistoku, najprije rano ujutro u četvrtak, zahvaćajući sjeverni Jadran i dio unutrašnjosti na zapadu regije, a zatim tijekom jutra može se očekivati brzo napredovanje sustava preko srednjeg Jadrana i preko kontinentalnih krajeva Hrvatske i BiH dalje na istok. Tijekom popodneva frontalni sustav s nepogodama stići će do linije Podgorica-Beograd, navodi Meteoadriatic.

Osim lokalno obilne kiše koja može stvoriti jače bujične poplave, posebno u dijelu Zagore, Hercegovini te ostatku BiH, ali i drugdje, očekuje se i lokalna pojava jake tuče. Iako je nezahvalno prognozirati takve pojave, nije nemoguće ni da se ponovo negdje javi tornado. Orkanski udari vjetra također su iznimno vjerojatni u blizini grmljavinskih oluja, navodi Meteoadriatic.

Pročitajte više