Zadarski spašavatelji na Paklenici spasili stranca, objavili koliko se vode mora piti

ZADARSKI spašavatelji objavili su kako su spasili stranog državljanina koji je dehidrirao te su poručili: Vrućina ubija!

"Stižu vijesti iz gotovo svih Stanica HGSS-a o velikom broju akcija spašavanja. Unatoč nastojanjima da prevencijom spriječimo nesreće one se ponavljaju na istim mjestima, jer se naša upozorenja ignoriraju. Vremenski uvjeti koji trenutno vladaju neki i dalje smatraju 'lijepim vremenom'. Mi uporno upozoravamo da VRUĆINA UBIJA!", poručuju iz HGSS-a Stanica Zadar.

Zatim su opisali akciju spašavanja jednog stranog državljanina.

"28.7. tri strana državljana zatražila su pomoć dežurnih HGSS spašavatelja u NP Paklenica. Famozna staza preko zaseoka Tomići ponovo se pokazala opasnom za nepripremljene planinare.

Zalihe vode koje su ponijeli bile su dovoljne za polovicu staze. Od tri sata popodne do šest kada je pozvana pomoć bili su bez vode.

Litra vode na sat vremena

U ljetnim uvjetima koji trenutno vladaju pravilo je da je potrebno gotovo litra vode na sat. Ponavljamo da na ovoj stazi nema hlada i ne postoje izvori vode za nadopunu.

Nakon što jedan od posjetitelja više nije mogao zbog dehidracije i iscrpljenosti nastaviti druga dvojica su krenuli po pomoć.

Dolaskom do parkirališta zatražili su pomoć djelatnike Parka koji su alarmirali dežurne spašavatelje HGSS-a Zadar. Spašavatelji stižu do osobe nakon 15 min.

Nakon okrepe rehidracijskom otopinom osoba se uspijeva, uz pomoć spašavatelja, sama spustiti do parkirališta", opisali su.

Pročitajte više

 

Pročitajte više