Zadnji dan takozvanih referenduma, ruska televizija objavljuje snimke slavlja

Foto: EPA

U OKUPIRANIM dijelovima Ukrajine održava se posljednji dan referenduma o pripojenju Rusiji, a stanovništvo četiriju regija na istoku zemlje može danas glasati do 16 sati po lokalnom vremenu (15 sati po srednjoeuropskom vremenu). Stanovnici Luhanska, Donjecka, Hersona i Zaporižja imaju danas zadnju priliku odlučiti podržavaju li pripajanje tih teritorija Ruskoj Federaciji.

Referendumi su naišli na osudu, posebice na zapadu, i smatraju se kršenjem ukrajinskih zakona i međunarodnog prava, bez minimuma demokratskih standarda. Iako je grad Alčevsk, u regiji Luhansk, danas granatiran, birališta su ostala otvorena.

Ruska državna televizija danima prikazuje ljude koji se vesele jer će uskoro biti dio Rusije, dok neovisni mediji javljaju da ljudi glasaju pod pritiskom i prijetnjom oružjem. Očekuje se da će proruske vlasti rezultate referenduma objaviti u utorak navečer. Također se očekuje da će potpora pridruživanju Rusiji iznositi oko 80 do 90 posto.

Potom bi separatisti trebali podnijeti službeni zahtjev ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da uđu u sastav teritorija Rusije. Kremlj je dao do znanja da bi se to moglo dogoditi brzo.

Ruske snage uglavnom kontroliraju teritorij četiriju regija, koje predstavljaju oko 15 posto Ukrajine ili otprilike teritorij veličine Portugala, dok je Krim, anektiran 2014., veličine Belgije. Ruski parlament Duma mogao bi formalizirati aneksiju u sljedećih nekoliko dana.

Pročitajte više