Zagreb je danas među deset gradova na svijetu s najzagađenijim zrakom

Screenshot: IQAir

ZRAK u Zagrebu danas je među deset najzagađenijih na svijetu i smatra se nezdravim za osjetljive skupine, objavio je švicarski portal IQAir koji objavljuje podatke vezane za kvalitetu zraka diljem svijeta.

Trenutno indeks kvalitete zraka AQI u Zagrebu iznosi 109, što znači da je zrak u Zagrebu nezdrav za osjetljive skupine. Koncentracija čestica PM 2.5 je 3.9 puta veća od one koju preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija.

Zagreb se na ljestvici najzagađenijih gradova na svijetu trenutno nalazi na 9. mjestu, iznad Sarajeva na 10. i kineskog Guangzhoua na 8. mjestu.

"Osjetljivim skupinama se preporučuju maske"

IQAir preporučuje osjetljivim skupinama u Zagrebu da na otvorenom nose maske. Cjelokupnoj populaciji se preporučuje izbjegavanje boravka na otvorenom, zatvaranje prozora i korištenje filtera za zrak.

Zbog najavljene kiše i vjetra, kvaliteta zraka u Zagrebu bi se idućih dana trebala značajno popraviti, najavljuje IQAir.

Stranica IQair svjetske gradove rangira po indeksu AQI (Indeks kvalitete zraka) u realnom vremenu, što znači da se poredak gradova mijenja relativno brzo.

Ministarstvo: Zrak loš u Dugavama

U isto vrijeme na stranicama Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja stoji da je loša kvaliteta zraka u Zagrebu izmjerena samo na postaji u Dugavama (podaci od 11 sati), dok ostale postaje pokazuju dobru kvalitetu zraka.

 Što je AQI?

AQI je "sumarni pokazatelj" onečišćenja. Pri izračunu indeksa koristi se više pokazatelja kvalitete zraka (koncentracija onečišćujućih tvari) i u ovisnosti o iznosima izmjerenih koncentracija tome pokazatelju se pripisuju odgovarajuće vrijednosti. Što je vrijednost indeksa veća, kvaliteta zraka je nepovoljnija.

Pritom treba znati da je kvaliteta zraka dobra ako se AQI kreće 0 do 50. Takva kvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a zagađenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik.

Umjereni AQI kreće se od 51 do 100. Kvaliteta takvog zraka je prihvatljiva, ali kod prisutnosti nekih zagađivača može postojati umjerena briga za zdravlje vrlo malog broja ljudi. Aktivna djeca i odrasli te osobe s dišnim bolestima, kao što je astma, trebaju ograničiti boravak na otvorenom.

Kada se AQI kreće između 101 i 150, zrak se smatra nezdravim za osjetljive skupine. Aktivna djeca i odrasli te osobe s dišnim bolestima, kao što je astma, trebaju ograničiti boravak na otvorenom.

Zrak je nezdrav kada se AQI kreće između 151 i 200. Na takvom zraku svi mogu osjetiti zdravstvene probleme, a osjetljiviji ljudi ozbiljnije. Aktivna djeca i odrasli te osobe s dišnim bolestima kao što je astma trebaju izbjegavati duži boravak na otvorenom. Svi ostali, a osobito djeca, trebaju ograničiti aktivnosti na otvorenom.

 

Pročitajte više