Zagrebačka arhitektica švercala migrante. Pokušala muljati, ali sve su otkrile poruke

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu prije nešto više od tjedan dana podignulo je optužnicu protiv zagrebačke arhitektice V.M. nakon što je uhvaćena u švercanju migranata u Karlovačkoj županiji.

"Mislila sam da su na izletu"

Policija ju je zaustavila 11. rujna nešto prije 20 sati za volanom Dacie Logan u mjestu Cerovac. Ubrzo su otkrili da u automobilu prevozi pet državljana Turske koji su prethodno mimo granične kontrole i bez valjanih putnih isprava nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske. Troje Turaka i jedna Turkinja bili su na sjedalima, a jedan je Turčin bio u prtljažniku auta. 

Policiji je diplomirana inženjerka arhitekture rekla da je došla iz Zagreba obaviti posao arhitektonskog savjeta vezano za vikendicu bratićevog bratića. Potom je, ispričala je, otišla na Rastoke. Kazala je da joj je ispred izletišta prišla žena i zamolila ju cigaretu te da je započela komunikaciju s tom ženom. Tvrdila je da ju je žena pitala ide li prema Zagrebu, govoreći da su oni iz Turske i da bi išli za Zagreb te da nije odmah pristala na to, ali da je žena bila uporna, pa ih je naposljetku odlučila povesti.

"Kad su svi sjeli u auto, počeli su se čudno ponašati. Osoba iza mene gurala mi je noge u leđa. Nisam znala da su to migranti jer su dobro govorili engleski i nisu imali kofere, nego male ruksake pa sam mislila da se i oni nalaze na izletu u Slunju", ispričala je, braneći se, arhitektica. Tvrdila je i da joj nisu ponudili novac i da je, tek kad ih je zaustavila policija, shvatila da je još jedna osoba u prtljažniku.

Priča arhitektice pala u vodu zbog poruka koje su nađene u njenom mobitelu

No priča V.M. ubrzo je pala u vodu zbog onoga što je nađeno u njenom mobitelu. U Huaweiju koji joj je oduzet prilikom privođenja otkrivene su poruke u kojima se dogovarala o preuzimanju i transportu migranata.

Otkriveno je da je ranije popodne porukama komunicirala s kontaktom spremljenim pod imenom Malik porukama sadržaja: "5 people hane", "you go take" te odlaznom porukom sadržaja: "when", nakon čega slijedi dolazna poruka sadržaja: "now", odlazna poruka sadržaja: "where are people" te dolazna poruka sadržaja: "i send location now."

Dakle, utvrđeno je da je kontakt spremljen kao Malik nešto prije 16 sati arhitektici poslao poruku da ima pet osoba, na koju je ona odgovorila upitom gdje se nalaze te osobe. Potom joj osoba pod imenom Malik šalje lokaciju.

Kod arhitektice je pronađeno i 600 eura za koje je zaključeno kako je riječ o novcu koji potječe iz kaznenog djela, koje je počinjeno iz koristoljublja, pa joj je novac oduzet. 

Što su ispričali migranti koje je prevozila

Svjedoci O.Y. i U.K. iskazali su na dokaznom ročištu da su 10. rujna 2023. avionskom linijom iz Istanbula došli u Sarajevo. Prethodno su u Turskoj s krijumčarima dogovorili svoje prebacivanje u Francusku za iznos od 4000 eura i u Njemačku za iznos od 6000 eura.

U Sarajevu ih je, ispričali su dalje, dočekao vodič te ih istog dana odvezao na nepoznato mjesto u blizini granice s Republikom Hrvatskom i ostavio u šumi, gdje su bili drugi državljani Turske. Tu su čekali dok se nisu svi okupili, a tada je došla osoba koja ih je pješice vodila u smjeru državne granice između BiH i RH.

Hodali su oko tri sada te su državnu granicu prešli 11. rujna 2023. oko 5 sati na području mjesta Svinica Krstinjska. Odmah po prelasku vodič im je dao lokaciju na kojoj će čekati vozilo, a zatim je vodič otišao. Nakon višesatnog čekanja po njih je došlo vozilo u koje su se ukrcali, četvero na sjedala, a jedan u prtljažnik. V.M. ih je vozila oko 15 minuta, dok ih nije zaustavila policija.

Iz svega toga, zaključuje u optužnici državno odvjetništvo, nesporno proizlazi da se radilo o organiziranom prijevozu te da je okrivljena znala da se radi o ilegalnim migrantima.

Tereti ju se da je koristoljublja omogućila drugim osobama nedozvoljeno kretati se u Republici Hrvatskoj, pa da je time počinila kazneno djelo protiv javnoga reda - protuzakonitim ulaženjem, kretanjem i boravkom u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, opisano u članku 326, stavku 1 Kaznenog zakona, a kažnjivo po članku 326, stavku 2. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više