Kaptol objavio priopćenje protiv popularnog svećenika, on žestoko optužio Bozanića

Screenshot: Youtube/Zg Nadbiskupija

NA SLUŽBENIM stranicama Zagrebačke nadbiskupije danas se pojavilo šturo priopćenje.

"Tršćanski biskup mons. Giampaolo Crepaldi Zagrebačkoj nadbiskupiji dostavio je kopiju dekreta kojim zabranjuje don Rozi Paliću, svećeniku Tršćanske biskupije, bilo koji oblik svećeničkog djelovanja na području Zagrebačke nadbiskupije", navodi se u priopćenju koje potpisuje Nadbiskupski duhovni stol.

"Nadbiskupski duhovni stol primio je obavijest da don Rozo Palić, svećenik Tršćanske biskupije, povremeno boravi na području Zagrebačke nadbiskupije. Stoga se ovime podsjeća na dopis Nadbiskupskog duhovnog stola broj: 2282-1/2012., od 2. listopada 2012. godine, kojim je don Rozi Paliću uskraćena ovlast za ispovijedanje (kan. 967, § 2, 974, §2 ZKP) i zabranjeno svako pastoralno i svećeničko djelovanje na području Zagrebačke nadbiskupije", dodaje se.

Kaptol za Index: Svoj upit proslijedite Ordinarijatu u Trstu

Nema objašnjenja zašto je svećeniku Rozi Paliću zabranjeno pastoralno i svećeničko djelovanje na području Zagrebačke nadbiskupije.

Index je poslao upit Kaptolu tražeći očitovanje o razlozima zabrane. Dobili smo šturi odgovor: "Budući da se ne radi o svećeniku Zagrebačke nadbiskupije, već Tršćanske biskupije, molimo Vas da svoj upit proslijedite Ordinarijatu u Trstu."

Tko je taj katolički svećenik kojeg Kaptol ne želi na svom terenu?

Rozo Palić rođen je 15. veljače 1969. godine u Janjevu. Nakon osmogodišnje škole u rodnom mjestu, kao franjevački kandidat, gimnaziju završava na Šalati u Zagrebu. Poslije zavjeta, teološki studij pohađa u Zagrebu i Rimu, a za svećenika je zaređen 2004. godine.

U međuvremenu je postao popularni voditelj duhovnih obnova u Međugorju, a o njemu su pisali i talijanski mediji jer je Palić na službi u Tršćanskoj biskupiji. Dapače, predstavlja se kao "egzorcist u biskupiji Trst i Utemeljitelj kleričkog Bratstva Trojedine Ljubavi".

Prozvani svećenik Palić žestoko napao Bozanića

Palić se o zabrani oglasio vrlo brzo na YouTubeu.

U 14-minutnom obraćanju Palić je prvo rekao da se slaže sa zabranom, ali da je "slobodan građanin Republike Hrvatske i slobodan sam kretati se".

"Želim reći da nije u skladu s Evanđeljem taj dekret, iako je zagrebački nadbiskup Bozanić posve slobodan donijeti tu odluku. Ja nisam vršio svećeničku službu u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ali stojim iza mojeg ljudskog i kršćanskog dostojanstva i duboko sam potresen, s brojnom kršćanskom braćom, tom izjavom", nastavio je Palić.

Nastavio je napadati Bozanića optužujući ga da mu se petlja u privatni život. Rekao je da je Bozanićeva izjava "uskoga kriterija" i da svaljuje teret na njega, njegovu rodbinu i prijatelje, "kao i sve koji slijede ovaj duhovni put".  "Kardinal Bozanić bi se trebao zapitati kao pastir našeg hrvatskog naroda trebaju li svi razvijati svećeništvo, a ne unositi razdor", dodao je.

"Bozanića pozivam da se angažira u vezi velikih problema svoje nadbiskupije"

Preporučio je i da se posluša njegova jučerašnja propovijed iz Stuttgarta, koja se može naći na YouTubeu. "Ako jedan crkveni autoritet ne služi razvijanju ljudskog dostojanstva, onda je taj autoritet protiv ljudskog i božjeg", naveo je Palić. Spominjao je i "krizu unutar Crkve" te hvalio svoje duhovne obnove.

Naveo je da mu nije jasno zašto se isti dekret ponavlja nakon deset godina, jer ga je on poštivao.

"Bozanića pozivam da se angažira u vezi velikih problema svoje nadbiskupije, a pusti građane RH da se slobodno kreću", dodao je. Pozvao je Bozanića da se "malo dublje nađe sa svojom savješću". Na kraju obraćanja je pozvao hrvatske katoličke vjernike da dođu na njegove mise i duhovne obnove u Italiji.

Talijanski list Il Piccolo je pisao o Paliću: "Iz njegove crkve se noću čuju urlici"

Ovo nije prvi put da je Palić izazvao interes medija. Tršćanski Il Piccolo je 2017. godine pisao da je "hrvatski egzorcist don Rosario Rozo Palić" izazvao pravu pomutnju u susjednoj Italiji, gdje u omanjem mjestu iznad Trsta obavlja svoju službu. 

Naime, velika popularnost hrvatskog svećenika stvara komunalne probleme te utječe na red i mir. Svake subote, kada Palić vrši službu na hrvatskom jeziku, iz Hrvatske dolaze stotine vjernika u brojnim autobusima, koji, kako navodi Il Piccolo, divlje parkiraju te ugrožavaju cestu, koja nije prilagođena takvim vozilima i takvoj frekventnosti.

Jordan Zerjal, koji je donedavno živio u kući nedaleko od crkve, izjavio je za Il Piccolo da noću satima i satima iz crkve dopire urlanje, zbog čega su morali zvati policiju. 

"Začudo, povici su bili isključivo ženski, i rekao bih, dolazili su od mlađih osoba. Ne vjerujem da su demonskim utjecajima podložne samo djevojke. Na to smo ukazali i karabinjerima, ali nikad nismo dobili odgovor", rekao je Zerjal za Il Piccolo koji prenosi i informaciju da je Palić obećao da se neugodnosti prema susjedima više neće događati.

Popularne duhovne obnove

Iako mu je zabranjeno ispovijedanje i bavljenje svećeničkim poslom na području Zagrebačke nadbiskupije od 2012. godine, Palić je 2017. držao duhovnu obnovu u Zaprešiću.

Cjelodnevna duhovna obnova održana je 17. lipnja 2017. u župi Kraljice Apostola u Zaprešiću, a prisustvovalo je oko tisuću vjernika. Prema pisanju katoličkih portala, Palić je obnovu započeo uvodnom katehezom na temu "Isus jedini spašava i ozdravlja čovjeka u njegovoj cjelovitosti", nakon čega je razmatrao temu "Isus te svojom smrću i uskrsnućem jedini oslobodio Sotone i daje ti puninu svoga blagoslova". 

Palić je poznat po svojim duhovnim obnovama. Održava ih u Švicarskoj, u Međugorju itd. 

Pročitajte više