Zagrebačka Povorka ponosa na biciklima i ove godine u lipnju

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

TREĆI zagrebački biciklistički Pride Ride održat će se 25. lipnja kako bi upozorio na diskriminaciju i nasilje koje LGBTI osobe trpe te poručio da od borbe za svoja prava neće odustati sve do ostvarivanja potpune ravnopravnosti, objavila je inicijativa Ponosni Zagreb.

"Dok buja populizam i nacionalizam na globalnoj razini kao ugroza izbornim slobodama, naši identiteti spajaju nas u zajednicu kojoj je solidarnost inherentna", istaknuli su iz Ponosnog Zagreba u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT). 

"Jedan korak naprijed, četiri unazad"

Svojim istupom i zauzimanjem i javnog prostora u Zagrebu, svim pripadnicama i pripadnicima LGBTIQ zajednice poručuju da nisu sami te da su njihovi identiteti izvor njihove snage.

Unatoč naporima aktivista i organizacija čiji je fokus zaštita ljudskih i građanskih prava LGBTIQ osoba, pomaci, pod uvjetom da ih uopće ima, neznatni su i svode se na jedan korak naprijed, četiri nazad, istaknula je članica inicijative Azra Ayyash.

Upozorila je kako je izloženost nasilju i dalje njihova svakodnevica - od prijetećih i diskriminatornih poruka u medijima i društvenim mrežama do fizičkih napada. 

Institucionalno nasilje

Podsjetila je kako su u protekloj godini napadi prijavljeni u Zagrebu, Rijeci, Kaštel Sućurcu i Splitu te upozorila kako je stvarno stanje puno gore, pogotovo u manjim sredinama, gdje se ljudi boje da će posljedice prijave biti još gore.

Ayyash je također upozorila i na institucionalno nasilje koje trpe trans i nebinarne osobe koje su suočene s izravnom diskriminacijom unutar zdravstvenog sustava, gdje im se uskraćuje nužna zdravstvena skrb. 

Daniel Martinović istaknuo je neke pozitivne pomake, poput presude Europskog suda za ljudska prava da istospolni partneri i njihova djeca moraju biti priznati kao obitelj u svim EU zemljama, povijesnog akcijskog plana za borbu protiv homofobije i transfobije Europskog parlamenta te rezultata lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Rezultati im daju nadu da će lokalna uprava u većim gradovima početi istinski uvažavati manjine. Od nove zagrebačke gradske uprave očekuju da se pri promjenama u načinu na koji grad ispunjava potrebe svojih građana pozornost obrati i na sve načine na koje LGBTIQ zajednica u životu tog grada sudjeluje. 

"Mi smo sastavni dio ovoga grada i gradimo ga i svojim životima - neka i grad nama uzvrati podrškom za nas i za naše obitelji", izjavila je članica inicijative Karla Horvat-Crnogaj.

Pročitajte više