Zagrebačka udruga radi na jedinstvenoj aplikaciji za punjenje električnih vozila

Foto: EPA

UDRUGA Strujni krug okupila je pet najvećih operatera punionica u Hrvatskoj, koji zajedno čine 99 posto tržišta, kako bi omogućili vozačima električnih vozila da instalacijom samo jedne aplikacije imaju pristup gotovo svim punjačima u Hrvatskoj, a i velikom broju u EU, priopćili su u ponedjeljak iz udruge.

Vozači električnih automobila već se duže vrijeme suočavaju s problemom velikog broja aplikacija koje trebaju instalirati da bi mogli aktivirati punjač na koji će spojiti vozilo. Razlog tome je što svaki hrvatski operater punionica ima svoju aplikaciju.

Prošlog je tjedna stoga održan prvi sastanak između predstavnika Udruge Strujni krug i najvećih hrvatskih operatera punionica, ELEN-a, Petrola, Hrvatskog Telekoma, MOON-a i Absolutea, te je pokrenuta inicijativa da se uspostavi suradnja.

"Ovo što smo postigli u Hrvatskoj stavlja nas ispred većine drugih država EU"

Na sastanku je predloženo da se svi operateri spoje na zajedničku platformu te se pomoću nje povežu, a u drugom koraku sklope bilateralne ugovore kojim bi se izbjegli dodatni troškovi roaminga. Tako će korisnicima biti dovoljno rabiti samo jednu aplikaciju, od bilo kojeg od operatera, kako bi imali pristup svim javno dostupnim punionicama partnerskih operatera.

"Ovo što smo postigli u Hrvatskoj stavlja nas ispred većine drugih država EU. Ako nastavimo ovim putem, siguran sam da će Hrvatska postići 100 posto prodaje novih električnih vozila i prije 2032. godine, kada se očekuje dostizanje tog cilja", izjavio je predsjednik Udruge Strujni krug Hrvoje Prpić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više