Zagrebački policajci zaustavili vozača pa lažirali dokumentaciju. Podignuta optužnica

Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv trojice prometnih policajaca koje tereti da su na zahtjev vozača zaustavljenog zbog prekršaja u službenu evidenciju umjesto njega kao prekršitelja naveli muškarca koji nije bio za volanom.

Tužiteljstvo je izvijestilo da se trojica policajaca Mobilne jedinice prometne policije, starosti 40, 36 i 32 godine, terete za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave, a 37-godišnji i 34-godišnji hrvatski državljanin za poticanje i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenju službene ili poslovne isprave.

Prema optužnici, trojica prometnih policajaca su 20. travnja 2021. u Zagrebu tijekom kontrole prometa zaustavili automobil njemačkih oznaka kojim je upravljao 37-godišnjak s prebivalištem u RH te utvrdili da ostvaruje obilježja prekršaja iz Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.

Svojim potpisima ovjerili neistinita izvješća

U optužnici se navodi kako su policajci dogovorno pristali na traženje 37-godišnjaka da ga ne evidentiraju kao vozača, nego da kao vozača lažno evidentiraju 34-godišnjaka. Prema navodima iz optužnice, 37-godišnjak je na mjesto događaja pozvao 34-godišnjaka i zatražio da umjesto njega bude evidentiran kao vozač.

Kako bi stvorili privid da je vozilom upravljao 34-godišnjak, 40-godišnji policajac je obavio potrebne provjere u sustavu MUP-a, a 36-godišnji policajac popunio obrasce potvrda o naplaćenoj novčanoj kazni za prometne prekršaje u kojima je neistinito naveo da je 34-godišnjak upravljao vozilom.

Tužiteljstvo dodaje da su trojica policajaca potom izradili i svojim potpisima ovjerili službena izvješća u kojima su neistinito naveli da je 34-godišnjak bio vozač i počinio prekršaje, a da je 37-godišnjak bio suvozač u tom vozilu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više