Zagrepčani su masovno prijavljivali potres, EMSC objavio kartu

Foto: EMSC

TOČNO U 12:17 Zagrebom je odjeknuo snažan zvuk poput eksplozije. Ispostavilo se da se radilo o probijanju zvučnog zida, ali s obzirom na to da nije bilo nikakve prethodne obavijesti, mnogi građani su se preplašili.

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) je na Twitteru objavio kako su primili na stotine prijava Zagrepčana da su osjetili potres. Objavio je i kartu na kojoj su označena područja iz kojih su stizale prijave.

"Novo probijanje zvučnog zida nad Hrvatskom dovelo je do stotina prijava potresa", objavili su.

Nije bilo obavijesti

Podsjetimo, na stranicama MORH-a prije i nakon probijanja zvučnog zida nije bilo nikakve obavijesti, u 13:30 sati HINA je objavila njihovo priopćenje, a obavijest se pojavila na webu MORH-a. Bilo je to sat vremena nakon probijanja zvučnog zida.

"Žao mi je što je današnji probni let zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uznemirio građane Grada Zagreba. Došlo je do evidentnog propusta u radu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su putem uobičajenih kanala komunikacije propustili unaprijed obavijestiti javnost o mogućem probijanju zvučnog zida.

Od Glavnog stožera OS RH, načelnika admirala Roberta Hranja i zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Michaela Križanca zatražio sam hitno izvješće o tome zašto se propust dogodio i tko je za njega odgovoran", napisao je ministar Banožić na Facebooku.

Šef HRZ-a: Odgovornost je moja

Na kraju je odgovornost preuzeo brigadni general Michael Križanec, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Došlo je do određenog propusta u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i najava nije otišla na vrijeme. Ispričavam se svima koji su bili uznemireni, ali molim ih za razumijevanje, visoke su temperature, teško je raditi, a molim da razumiju da smo mi radili i danas, radit ćemo sve vikende i cijelo ljeto ako bude potrebno, i ako je u interesu i cilju zaštite hrvatskog neba. 

Moram reći da ministar obrane i načelnik glavnog stožera nemaju apsolutno nikakve veze s ovim, odgovornost staje na meni, moji podređeni su napravili propust i odgovornost je apsolutno moja", rekao je brigadni general Križanec.

Pročitajte više