Zagrepčani u centru večeras prvi put iznosili smeće od 20 do 22 sata

Foto: PIXSELL/Emica Elvedji

U ZAGREBU je od danas na snazi novi model prikupljanja, odvoza i naplate mješovitog otpada. Temelji se na takozvanim plavim vrećicama, po uzoru na Švicarsku. Cilj je potaknuti građane na recikliranje i odvajanje otpada jer tko bude bacao manje miješanog komunalnog otpada, plaćat će manje račune.

Večeras se prvi put iznosi mješoviti otpad u ZG vrećicama u središtu grada u terminu od 20 do 22 sata. "Mislim da će biti čišće, ali sumnjam da će to zaživjeti jer su naši građani općenito slabo osviješteni. Mislim da će posvuda biti smeća i da to neće poštovati. Da je dobra ideja - jest, ali ne znam hoće li zaživjeti. Stavili su nam unutar zgrade koševe pošto ne smiju više biti vani, dobili smo i kameru pa će provjeravati tko što baca", rekao je Lucijan, stanovnik središta Zagreba, za HRT.

"Mora se selektirati, oduvijek to radim"

"Prije sat vremena sam izašla da vidim jesu li kante zalijepljene, selotejpom sam ih zavezala tako da se poklopac ne može otvoriti, ali netko je to strgao i stavio smeće. Ja sam to izvadila van i pregledala jer poznajemo ljude u kući. Tu su bili papir i plastika. Onda sam napisala mail da će oni biti kažnjeni, što ćete, opako, ali vjerojatno ćemo se dovesti u red", rekla je Đurđa Golubić, zamjenica predstavnika stanara u središtu Zagreba.

"Mora se to raditi, ja oduvijek selektiram, jedino mi je žao da u našem kvartu nema kante za biootpad, jedino na Tomislavcu. Ništa se ne može preko noći, moramo imati strpljenja i bit će dobro", dodala je Đurđa.

"Meni tu ništa nije jasno"

"Meni tu ništa nije jasno, samo znam da miješani otpad trebam u ove plave ZG vrećice staviti između 20 i 22 sata ispred ulaznih vrata. Ne znam što je s ovim plastičnim, što je s ovim bio... Ne znam kad će oni naići, ovdje je ispred restoran, mi ostavljamo smeće, kad će oni to pokupiti. Boksevi su udaljeni 500-600 metara, baš da ću ja nositi po kiši, nisam siguran, valjda će riješiti do tada", rekao je Ivan Janković, stanovnik središta Zagreba.

Pročitajte više